Германският министър по въпросите на семейството, възрастните хора, жените и

...
Германският министър по въпросите на семейството, възрастните хора, жените и
Коментари Харесай

Искат оставката на германски министър заради плагиатство в дисертацията й

Германският министър по въпросите на фамилията, възрастните хора, дамите и младежта Франциска Гифай, упрекната, че е плагиатствала част от дисертацията си, разгласи, че се отхвърля от докторската си степен, само че настояванията за оставката й продължиха и през днешния ден, съобщи Франс прес.

От 2019 година обвиняванията в плагиатство преследват Гифай - изгряваща звезда на Германската социалдемократическа партия, която ще се кандидатира през 2021 година за кмет на Берлин.

42-годишната Гифай е упрекната от интернет платформата VroniPlag Wiki, че е преписала част от дисертацията си по политилогия, по тематика за действието на Европа , предпазена пред Свободния университет в Берлин през 2010 година

Според уеб страницата VroniPlag Wiki, близо 49 от общо 265 страници на докторската теза евентуално са плагиатствани. В тях има цитати, чиито създатели не са посочени, както и безусловно преписани фрагменти от други разработки.

Министър Гифай, която продължава да отхвърля каквото и да било плагиатство, се опита през вчерашния ден да успокои ситуацията, като заяви на университета, че се отхвърля от високо ценената във Федерална Република Германия просветителна и научна степен " лекар ", с цел да избегне спомагателни вреди за фамилията й, политическата й активност и партията й.

През 2019 година университетът даде единодушие Гифай да резервира купата " лекар ", само че я порица.

Днешното известие на Гифай възобнови настояванията за оставката й от няколко партии. Ако се окаже, че тя е мамила, единственото, което може да направи, е да подаде оставка, сподели за в. " Билд " зам.-председателят на Свободната демократическа партия Волфганг Кубицки.

Предшественикът на Гифай на поста кмет на берлинския квартал Нойкьолн Хайнц Бушковски от ГСДП сподели, че тя няма различен избор, с изключение на да понесе следствията от това, която сама е оповестила преди една година. Тогава Гифай разгласи, че ще подаде оставка, в случай че бъде лишена от научна степен.

Заместник-председателят на консервативната парламентарна група на ХДС/ХСС Арнолд Фаац уточни, че ще почете решението на Гифай, само че добави, че е забавно да се види дали ще бъдат приложени същите правила, като при случаите " Гутенберг " и " Шафан ".

Двама консервативни министри - военният Карл-Теодор цу Гутенберг, и просветителният Анет Шафан, се наложи да подадат оставка, надлежно през 2011 и 2013 година, след сходни обвинявания.

През 2015 година председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също беше упрекната от VroniPlag Wiki, само че беше оправдана от медицинския университет в хановер, макар " явни пропуски " при позоваване на употребени източници в научната й работа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР