Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот призова Европейския съюз

...
Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот призова Европейския съюз
Коментари Харесай

Германски министър настоя за единен фронт в ЕС за намаляване на напрежението с Русия

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот прикани Европейския съюз да образува обединен фронт против Русия за да се понижи напрежението, съобщи " Ройтерс ".

Думите на Рот наподобява отразяват по-проруските визии на членовете на Германската социалдемократическа партия, която е в коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел. Той означи, че глобите против Русия би трябвало да продължат, само че задачата би трябвало да е Русия да бъде доведена на масата за договаряния.

" Санкциите не са цел сами по себе си ", разяснява Рот. " Те би трябвало да предизвикват хората да се върнат на масата за договаряния, с цел да работят за рационални решения ", добави министърът.

Междувременно немският външен министър Хайко Маас подлага на критика Русия за поредицата действия оттатък границите й и я упрекна за хакерската атака против министерството му. Маас уточни редица проблематични съгласно него дейности на Русия, в това число неналичието на прогрес в използването на преустановяване на огъня в Източна Украйна, отравянето на някогашния съветски шпионин Сергей Скрипал и щерка му Юлия във Англия, съветската поддръжка за сирийското държавно управление, напъните на Москва за оказване на въздействие върху избори на Запад и хакерската атака.

 Хайко Маас
© Reuters

Хайко Маас

" Срещу нашето външно министерство беше осъществена хакерска атака, за която би трябвало да допуснем, че е била осъществена от Русия ", сподели Маас по телевизия " Цет Де Еф ". " Ние не можем просто да се вършим, че не виждаме всичко това... И мисля, че е освен рационално, само че и належащо да се изтъкне, че не считаме тези неща за градивен принос ", съобщи той.

Маас, социалдемократ, който възприе по-строга позиция към Русия, спрямо предшествениците си от същата партия, сподели, че Москва е все по-труден сътрудник, само че Берлин е зает да поддържа разговора, изключително за рецесията в Сирия. " Време е, мисля, да изтъкнем, че чакаме градивен принос от съветската страна, в това число за сирийския спор ", добави министърът.

 Франк-Валтер Щайнамйер
© Reuters

Франк-Валтер Щайнамйер

В неделя немският президент Франк-Валтер Щайнмайер, различен социалдемократ, който преди бе външен министър, предизвести, че Русия не би трябвало да бъде демонизирана и сподели, че Германия има особена роля в поддържането на разговора с Москва, поради историческото й минало. Щайнмайер изрази безпокойствие от " засилващото се отчуждение сред Русия и Запада " и прикани немските политици да заобикалят представянето на Русия и народа й като зложелател.

По-рано Александер Добринт, парламентарен водач на консервативния баварски Християнсоциален съюз, сложи под въпрос изгодата от глобите против Русия, с което се причисли към огромна част от социалдемократите, призоваващи Германия да резервира разговора с Москва.

 Александер Добринт
© Associated Press

Александер Добринт

Коментарът му ускорява натиска върху канцлера Ангела Меркел до момента в който в това време западните страни обмислят по-строг метод към Русия след изказванията, че е доста евентуално тя да стои зад офанзивата против Скрипал.

Разделенията в обединението са доказателство за тънкото въже, по което Меркел би трябвало да върви, с цел да задоволи настояванията на съдружниците си да резервира натиска върху Русия и в това време да удовлетвори бизнеса, който е все по-недоволен от годините на загуби за износа поради глобите.

" Много е противоречиво дали глобите против Русия работят както би трябвало ", разяснява Добринт. По думите му въпреки Англия да може да разчита на цялостната поддръжка на Германия по случая със Скрипал, Германия носи особена отговорност за поддържането на разговора с Русия.

Коалиционните сътрудници на Меркел от Социалдемократическата партия, която обичайно е по-проруската измежду главните партии, са по-разделени от всеки път по въпроса по какъв начин да работят с Москва. Според изследване, оповестено в петък, 81% от партийните членове са срещу по-твърдата линия към Русия, защитавана от новия външен министър Хайко Маас.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР