Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви , че страните

...
Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви , че страните
Коментари Харесай

Ще унищожи ли Европа икономиката си

Германският министър на стопанската система Роберт Хабек съобщи, че страните от Г-7 не са съгласни с настояването на Русия да заплаща за енергийни запаси в рубли.

В същото време групова Европа, вярна на съюзническия си дълг, тъкмо в този момент се среща с осезаемите последствия от антируските наказания, които към този момент наложи. Например в Испания има всеобщи стачки на фермери, които отхвърлят да стартират сеитбената акция, до момента в който Брюксел не намали продажните цени на горивата. Ситуацията е толкоз сериозна, че на 25 март водачите на европейските страни желаеха Европейската комисия и Агенцията за съдействие на енергийните регулатори да подхващат всички вероятни ограничения за нормализиране на цените на тока, които настойчиво пълзяха нагоре с помощта на пандемията и предишния месец внезапно се усилиха, поставяйки нови исторически ценови върхове.

Интересно е да се гледа по какъв начин европейските служители си блъскат главите, ненадейно откривайки, че законите на глобализацията работят и в двете направления и че Русия въобще не е заспала провинция, а основен снабдител на запаси, без който нормалното равнище на всекидневен европейски комфорт става мъчително скъпо. В същото време отговора на антируските наказания е освен бързо възходящите цифри в сметките за комунални услуги.

Зад кулисите на необятното схващане се крие непретенциозно фактът, че газът, както се споделяше в остарелия анекдот, е освен скъпа светлина и топлота, само че и голяма елементна база, без която нормалният живот на актуалния човек е просто неосъществим.

През уикенда канцлерът Олаф Шолц излезе с изказване, че отводът на Германия и цяла Европа от съветски въглеводороди, по-специално от природен газ, е станал необратим.

Г-н Шолц е политик и гръмките популистки максими са извинителни за него. Би било доста по-интересно да слушате, да речем, основния изпълнителен шеф на немската корпорация BASF, една от най-големите компании в света в региона на комплицираната химия. BASF има годишен оборот от 64 милиарда евро и необятна гама от артикули от полиуретани до инстантни обвивки за хапчета. Като се има поради, че немската промишленост е повече от една трета подвластна от доставките на природен газ, остава въпросът: от кое място немските химици ще получат първични материали, по какъв начин немските фермери ще наторяват обработваема земя и по какъв начин немските финансисти ще пълнят хазната?

Източник: РИА новости
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР