Германският министър на икономиката Роберт Хабек е наредил на Федералната

...
Германският министър на икономиката Роберт Хабек е наредил на Федералната
Коментари Харесай

Берлин въведе държавен надзор над "Газпром Германия"

Германският министър на стопанската система Роберт Хабек е наредил на Федералната мрежова организация да поеме надзора над немското поделение на " Газпром " - " Газпром Германия " (Gazprom Germania), заяви ДПА. Мярката се изяснява с " неразбираеми правни връзки и нарушение на някои регулационни правила ", предава Българска телеграфна агенция.

На 1 април " Газпром " разгласи, че се разделя с подразделението си в Германия, което е напълно негова благосъстоятелност. Самата " Газпром Германия " има други компании в немската газова промишленост, измежду които доставчика на газ " Виндгаз " (Windgas), оператора на газохранилища " Астора " (Astora) и миноритарен дял в газопреносната компания " Газкейд " (Gascade).

Според организация " Блумбърг " немските управляващи към този момент са почнали да търсят покупател за " Газпром Германия ". Според неназован източник Берлин е подготвен да даде гаранции на купувачите и заеми от " Ка еф Ве ИПЕКС Банк " (KfW IPEX-Bank), която е благосъстоятелност на държавната банкова група " Ка еф Ве " (KfW).

Още на 31 март в. " Ханделсблат " писа, като се базира на източници от държавното управление, че министерството на стопанската система се готви да национализира немските подразделения на " Газпром " и " Роснефт " - " Газпром Германия " и " Роснефт Дойчланд " (Rosneft Deutschland).

 

ПОЗИЦИЯТА НА ПРЕЗИДЕНТА

По-рано през днешния ден президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер за първи път призна неточности във връзка с немската политика по отношение на Русия. " Поддръжката ми за " Северен поток " 2 несъмнено беше неточност. Ние държахме на това, когато дори Русия към този момент не вярваше, а нашите сътрудници ни предупреждаваха ", сподели президентът в Берлин през днешния ден, съобщи " Шпигел ".

" Може да създадем горчива равносметка: Провалихме се в построяването на общ европейски дом, в който да взе участие и Русия. Подходът ни да включим Русия в общата архитектура на европейската сигурност се провали. "

Напоследък Щайнмайер бе мощно подложен на критика, че не прави обществена оценка за неверните преценки в немската политика, изключително по времето, когато той беше външен министър. Той акцентира, че отговорността за войната е на Владимир Путин. " Не бива да се самобичуваме. Но това не значи, че не би трябвало да осмислим личните си неточности ".

Той призна като неточност, че е считал, че Путин няма да тласне страната си към морален, стопански и политически провал, макар имперската си полуда. Щайнмайер акцентира, че с Русия на Путин връщането към ситуацията отпреди войната е невероятно. Един от най-силните гласове против политическото държание на Щайнмайер е посланикът на Украйна в Берлин Андрей Мелник. В поредност от изявленията той описа по какъв начин са реагирали немските ръководещи в деня на нападението над Украйна - министри са му споделили, че единствено за няколко часа Украйна ще бъде прегазена и че Германия е подготвена да работи с държавното управление, което ще назначи Путин.

Мелник реагира остро и против Щайнмайер. Не посети благотворителния концерт за Украйна, проведен от президента, поради участието на доста съветски музиканти. Във вчерашно изявление пред " Тагесшпигел " Мелник споделя, че в годините като ръководещ немското Министерство на външните работи Щайнмайер е основал цяла мрежа от контакти с Русия  и че немският президент има подозрителна непосредственост с Кремъл. 

По-рано през днешния ден украинският президент Зеленски предложения някогашния немски канцлер Ангела Меркел и някогашния френски президент Никола Саркози да отидат в Буча.

" Каня госпожа Меркел и господин Саркози да посетят Буча и да видят до какво е довела политиката на отстъпки пред Русия в последните 14 години. Те ще могат да видят изтезаваните украинци със личните си очи “, съобщи Зеленски. През 2008 година НАТО даде обещание на Украйна вероятност за участие, само че по-късно под натиска на Русия отдръпна предлагането си.

Меркел реагира съвсем незабавно на думите на Зеленски, като съобщи посредством своя говорителка, че продължава да стои зад решенията от 2008 година.  „ Бившата канцлерка поддържа обаче напъните на интернационалната общественост да поддържа Украйна и да приключи войната и варварските закононарушения на Русия “, съобщи говорителката ѝ пред ДПА.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР