Германският лидер в производството на окабеляване за автомобили Leoni за

...
Германският лидер в производството на окабеляване за автомобили Leoni за
Коментари Харесай

Leoni: Германската компания, която влага 32 млн. евро в Плевен

Германският водач в производството на окабеляване за коли Leoni за пръв път се стопира върху България като евентуална капиталова дестинация още през 2015 година, само че лишава две години, преди колосът дефинитивно да избере Плевен през декември 2017 година " Leoni търсеше разнообразни дестинации, тъй като сключихме доста добър контракт с наш клиент, и избрахме България за реализирането му ", сподели краткотрайно изпълняващият позицията шеф на завода и планов управител Анджей Амброзяк пред екипа на money.bg. " След като бяха прегледани няколко страни в района, Leoni взе решение да направи завода си в Плевен, поради съществуването на работна ръка и на подобаващ имот. Освен това градът има доста положително местонахождение, защото е близо както до Румъния, по този начин и до Сърбия и е директно до основната пътна мрежа към Германия. "

Действително, когато Leoni изследва Плевен, безработицата в града е 5,4%, колкото е и междинното за страната. Освен това в града има Професионална гимназия по механоелектротехника и други междинни профилирани учебни заведения, които могат да обезпечават млади и стимулирани чиновници за дейностите, осъществявани от компанията. А в близко разположените градове Габрово и Русе има механически университети, които могат да бъдат евентуален източник на експерти за другите отдели на завода, чиято активност в огромна степен зависи от съществуването на работна ръка, защото производството на компанията се нуждае от огромен брой чиновници.
 Снимка 456571
Андзрей Амброзяк: " Leoni освен построява обособените съставни елементи, само че и решенията за целия транспорт на сила и системите за ръководство на данни. "

Но с изключение на броя на евентуалните чиновници в района, България има и други стратегически преимущества за Leoni. " По отношение на конкурентоспособността като страна, България има преимущество пред Румъния и Сърбия, където Leoni оперира от доста години ", споделя комерсиалният ръководещ шеф на Leoni България Елица Цанева. " У нас са възприети множеството от положителните управнически практики в Европа и има сигурност за вложителите във връзка с тяхната благосъстоятелност в страната. "

Тези фактори дефинират избора на Плевен като подобаваща локация за новия цех на Leoni, първата копка за който е направена в края на септември предходната година. А с плана си немският колос мигновено се трансформира в стратегически вложител освен за града, където компанията реализира най-голямото влагане въобще, само че и за цяла Северна България. Това не е изненадващо, защото цялостният размер на инвестицията на Leoni е 32 млн. евро, а съгласно данните на Националния статистически институт общият размер на задграничните вложения в цялата Плевенска област за предходната година възлизат на съвсем 126 млн. евро.
 Снимка 456572
Елица Цанева: " По отношение на конкурентоспособността като страна, България е по-добре дори и от Румъния и Сърбия, където Leoni оперира от доста години. "

Същевременно с вложението си от 32 млн. евро от компанията не просто ще изградят самия цех. По думите на Амброзяк половината от тази сума ще бъде отделена за внасянето на най-съвременните индустриални машини, в това число и за автоматизация на индустриалните процеси. А тяхното потребление е от решаващо значение за постигането на конкурентоспособност от компанията, точно заради релативно високия дял на ръчния труд, за производството.

" За нас сега е изключително значимо да осъществяваме концепцията на Индустрия 4.0 - да внедрим автоматизация в нашето произвеждане ", споделя Амброзяк. По думите му посредством актуалните технологии, употребявани от Leoni, компанията съвсем е автоматизирала един от процесите. Това е рязането на кабелите, при което 95% от работата ще се прави от машини, когато заводът бъде подготвен дефинитивно. Поради същността на производството обаче, софтуерните решения не могат да оказват помощ във всички сегменти от активността. " По-трудно е да автоматизираме индустриалните процеси на поточните линии, които се нуждаят от намесата на оператори ", споделя Амброзяк. " В момента то е 5%, а може би в бъдеще ще доближи 10%. "

Затова Leoni слага мощен акцент върху политиките за назначение и развиване на човешките запаси. За компанията към този момент работят към 600 чиновници от Плевен и близките села (за които предприятието обезпечава транспорт). Всеки един от тях, без значение от позицията си, минава през обучителен курс, който варира от един до три месеца за работещите в производството и до няколко месеца за инженерите и мениджърите на приблизително ниво. Но Leoni не просто обезпечава квалификационни стратегии за работещите в компанията, а също по този начин се стреми да подкрепи кариерното развиване на експертите, които работят в нея.
 Снимка 456570
Галина Тончева: " Възнамеряваме да си партнираме с университетите за възстановяване на тяхната обучителна стратегия, с цел да може тя да е обвързвана в по-голяма степен с нашето произвеждане. "

" Имаме отличен подготвителен център тук, който беше построен и е под ръководството на нашия отдел " Човешки запаси ", споделя Цанева. " Всеки чиновник има проект за развиването си и работи със своя началник, с цел да усъвършенства уменията. " Въпреки че индустриалната мощ към момента не е почнала активност, тези старания към този момент дават резултати, като по думите на мениджърът " Човешки запаси " на Leoni България Галина Тончева към този момент има няколко чиновници, които са развити от компанията и към този момент са на по-високи позиции.

Плановете пред Leoni България в бъдеще обаче са амбициозни. При постигането на цялостна натовареност на завода, което се чака да се случи през 2023 година, в него ще работят 2 хиляди души, което е забележителен брой чиновници за всеки град в България. За да си обезпечат тези експерти, от компанията към този момент развиват взаимни планове както с локалните просветителни институции, по този начин и със упоменатите висши образователни заведения.

" Нашият отдел " Човешки запаси " работи с техническите университети и срещаме студентите с активността на завода, с цел да видят действителната среда на производството и да им покажем какви благоприятни условия съществуват ", споделя Цанева. " Производството на кабели и окабеляващи системи е плодородна, чиста и не прекомерно сложна работа. " " С техническия университет в Русе към този момент си партнираме и подкрепяме чиновниците ни да подобрят образованието си, да вземем за пример със започване на бакалавърски степени там ", добавя Тончева. " Един от нашите чиновници, който се занимава с първокласен надзор, към този момент има магистърска степен от висшето образователно заведение. Имаме две групи възпитаници от гимназиалните класове на едно от учебните заведения в града, които имат на практика образования при нас два пъти седмично и сме доста щастливи да забележим толкоз младежи, които се интересуват от промишлеността и одобряват опциите, които им осигуряваме. "
 Снимка 456569
Заводът би трябвало да стартира произвеждане през 2020 година

Това демонстрира, че, въпреки и в ранен стадий от развиването си, съдействието сред Leoni и просветителните институции в страната към този момент е ефикасен инструмент за разкриване на чиновници и за повишение на тяхната подготовка. А в бъдеще взаимоотношението сред двете страни единствено ще се надгражда, като от компанията към този момент имат проект по какъв начин могат да са потребни на университетите. " Възнамеряваме да си партнираме с тях за възстановяване на тяхната обучителна стратегия, с цел да може тя да е обвързвана в по-голяма степен с нашето произвеждане ", споделя Тончева. " Те са отворени за това, а ние също сме подготвени за съдействие с тях. "

Фокусът върху установяването на партньорства е от изключително значение, тъй като политиките на отдела " Човешки запаси " в Leoni България са доста значими за интервенциите на компанията на локалния пазар като цяло, изключително в подтекста на забавящите се автомобилни продажби в Европа. Поради характера на производството компанията и огромният брой работещи, управлението ѝ би трябвало да построи обединен екип, който е добре ръководен, в това число и във връзка с разноските. " За нас екипната работа е от основно значение ", споделя Амброзяк. " Търсим най-хубавите и най-мотивираните хора, които могат да ни дават хрумвания да подобряваме всичко. Това е Leoni. "

А на корпоративно ниво точно финансовите оптимизации и обезпечаването на възходящи парични потоци и облага са в основата на програмата Value 21, с която от Leoni ще подсигуряват задържането си като световен водач в областта на производството на кабели за коли. " Целите по нея са да се подсигурява, че правим интервенциите си качествено и че можем да останем в положително финансово здраве, макар провокациите на пазара ", споделя Цанева. " С програмата би трябвало да подсигуряваме, че доставяме това, от което пазарът има потребност. "

Но всички тези старания на управлението досега са ориентирани към една цел - формалното пускане на производството през 2020 година Когато това се случи, заводът на Leoni в Плевен ще доставя кабели за една от огромните европейски автомобилни компании.

До 2023 година заводът ще създава кабели и за самостоятелни коли, чието последователно развиване основава провокации, на които Leoni са подготвени да отговорят. " С увеличението на автономността на колите се основават нови условия към цялата електрическа система в транспортните средства, най-много във връзка с функционалната сигурност ", споделя Амброзяк. " За да задоволим тези условия, Leoni освен построява обособените съставни елементи, само че и решенията за целия транспорт на сила и системите за ръководство на данни. Автономните коли се нуждаят от сигурна електрическа система, с цел да се предотврати всяка една неточност и да се подсигурява надеждността на самите коли. "

Така, с производството на електропреносни системи за самостоятелни коли, заводът в Плевен ще се трансформира не просто в промишлен водач за Северозападния район, само че и в индустриален център, който ще обезпечава качествените и сигурни решения за транспортните средства от ново потомство. " Автономните коли ще трансформират дълготрайно автомобилния бранш ", споделя Амброзяк. " Те разкриват напълно нови бизнес модели поради софтуерния пазар и държанието на потребителите. Това е доста съществено предизвикателство и доста забавна опция за нас, тъй като ни разрешава да се включим в построяването на колите, системите и процесите на бъдещето. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР