Германският канцлер Олаф Шолц заяви днес в Прищина, че Косово

...
Германският канцлер Олаф Шолц заяви днес в Прищина, че Косово
Коментари Харесай

Олаф Шолц призова Косово и Сърбия да постигнат взаимно признаване -

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи през днешния ден в Прищина, че Косово и Сърбия би трябвало да продължат разговора между тях и да реализират взаимно признание, защото от това зависи европейското им бъдеще, заяви Косовапрес, представена от Българска телеграфна агенция.

Преговорите сред тогавашната сръбска област и Белград, подпомагани от Европейски Съюз, не престават към този момент 11 години, само че не са довели до значителен резултат, а напрежението посред им остава. Шолц, който е на балканска обиколка, сподели, че съветската инвазия в Украйна е направила стабилността на района още по-важна, отбелязва Асошиейтед прес.

По думите на немския канцлер държавното управление му е оповестило като приоритет участието на страните от Западните Балкани в Европейски Съюз и ще поддържа желанието на Косово за визова либерализация, добавя Ройтерс.

Ясно е, че едно съглашение би трябвало в последна сметка да обясни въпроса за признаването на Косово, защото не е задоволително две страни, които не се признават, да станат членове на Европейски Съюз, уточни Шолц на взаимна конференция с косовския министър председател Албин Курти.

Германският канцлер изиска от сръбското и косовското държавно управление да се ангажират с разговора между тях.

Диалогът е пътят, който отваря още повече европейската вероятност на Косово. Споразумението в последна сметка би трябвало да включва признаването на Косово, сподели още Шолц.

Косово, което е тогавашна сръбска област, разгласи самостоятелност през 2008 година, десетилетие след военния конфликт 1998-99 година сред етническите албански бунтовници и сръбските сили за сигурност. Войната завърши след 78-дневните въздушни удари на НАТО, които доведоха до евакуиране на сръбските военни и наставянето на мироопазващи сили в Косово.

Повечето западни страни признават независимостта на Косово, само че Сърбия и нейните съдружници - Русия и Китай, отхвърлят.

Албин Курти сподели след срещата си с Шолц, че го е помолил Германия да поддържа участието на Косово в Съвета на Европа и в програмата на НАТО " Партньорство за мир ".

Германският канцлер похвали Косово за присъединението към глобите на Европейски Съюз против Русия. Очевидно визирайки сръбското държавно управление, Шолц напомни, че всяка страна, която се стреми да стане член на Европейски Съюз, би трябвало да се преценява с наредбите на евросъюза. Сърбия не се е включила до момента към европейските наказания против Москва, наложени поради съветската инвазия в Украйна.

Шолц би трябвало по-късно през днешния ден да дойде в Белград.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР