Германският канцлер Олаф Шолц все още е опитимист, че спорът

...
Германският канцлер Олаф Шолц все още е опитимист, че спорът
Коментари Харесай

Мисията на Шолц за вдигане на ветото срещу Северна Македония изглежда невъзможна

Германският канцлер Олаф Шолц към момента е опитимист, че разногласието сред България и Северна Македония може да бъде решен до края на френското председателство след две седмици Премиерът Кирил Петков повтори трите условия, при които може да стане това България е в политическа рецесия и надали властта ще предприеме внезапни придвижвания по сензитивната тематика "Северна Македония, макар готовността на Европейски Съюз да бъде поръчител за изпълението на българските условия
Официално първото посещаване на немския канцлер Олаф Шолц в България включваше необятен кръг от тематики, които бяха разисквани с премиера Кирил Петков - войната в Украйна, решаването на казуса с енергийните доставки след наложените от Европейски Съюз наказания на Русия и интеграцията на Западните Балкани. Но отвън всякакво подозрение главната причина за няколко часовата му аудиенция у нас беше казусът с ветото на страната ни върху започването на договарянията за участие на Северна Македония в Европейски Съюз. Шолц дойде в София след посещаване в няколко балкански страни - Косово, Сърбия, Гърция и Северна Македония.

В България тематиката за повдигането на ветото е оплетена в комплицирано партийно опълчване, което блокира каквато и да е концепция за излаз. В момента Европейския съюз предлага на държавното управление договорка, която наподобява че подсигурява безусловно всички наши претенции. Тя обаче няма никакъв късмет да бъде призната през идващите седмици, каквато упоритост има френския президент Макрон - това да се стане преди края на френското председателство на Европейски Съюз, което свършва в края на юни.

За Брюксел процесът на разширение сега има висока политическа цена на фона на войната в Украйна. Започването на договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания се преглежда като проява за това, че Европейски Съюз освен е обединен, само че и продължава да има притегателна мощ. Това би основало и по-сигурни Балкани, към които другояче Русия има искания за въздействие. Основният инструмент на Москва в района сега е Сърбия, а при липса на европейска вероятност, през нея може доста елементарно да се стигне до Македония.
Реклама
Силното сръбско въздействие върху Скопие е и едно от главните терзания на част от тукашните политици, които се опълчват на безусловното започване на договаряния със западната ни съседка, преди да има гаранции, че тя няма да заема анти-български позиции. Към това се прибавя и толкоз сериозна доза кръчмарски национализъм и политическо сметкаджийство, че възелът все още наподобява неосъществим за разплитане.
Совалката на Шолц
Докато немският канцлер беше в южната ни съседка в петък, гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис, съобщи пред " Politico ", че Европейски Съюз би трябвало да интегрира западнобалканските страни до 2033 година като първата стъпка за това е България да вдигне ветото на Северна Македония на срещата на върха на водачите на Европейски Съюз и Западните Балкани на 23 юни.

В събота Шолц съобщи поддръжката за започване на договаряния на Северна Македония с Европейски Съюз и я насърчи да продължи да върви по пътя на промените. Разбра обаче от македонския министър председател Димитър Ковачевски, че страната има предпочитание двустранните разногласия с България да бъдат уредени, само че тематиката е станала предмет на " вътрешнополитически противодействия в България " и затова не могат да бъдат правени прогнози за изхода от обстановката.
Шолц: Има късмет за реализиране на съглашение
Часове по-късно след диалога с българския министър председател Шолц чу от Петков позицията, от която България няма да отстъпи: " Ветото върху Северна Македония може да бъде вдигнато, единствено в случай че Скопие включи българите наедно с останалите народности в конституцията си и извършва Договора за добросъседство сред двете страни и рамковата позиция на държавното управление като получи за това и европейски гаранции ", сподели Петков. Въпреки безнадежността за постигнето на пробив в връзките сред България и Република Северна Македония в оставащите към две седмици до края на френското председателство Шолц изрази оптимизъм, че към момента " има късмет за реализиране на съглашение ".
Реклама
" Германия схваща, че не е елементарно да се преодолеят историческите различия сред прилежащите страни, само че нашият опит демонстрира, че е обогатяващо за всички, когато се преодолеят недоверието и се изградят другарски връзки със съседите. Затова настоятелно поддържам постигането на единодушие за започване на договаряния на Република Северна Македония за присъединение към Европейски Съюз ", сподели Шолц. И добави, че Северна Македония би трябвало да извърши нужните условия. " Има огромно общо схващане за това по какъв начин би трябвало да работят нещата. Проблемът е по какъв начин ще стигнем до този резултат, само че това не е елементарно ", съобщи немският канцлер.
Мисията невъзможна
Дипломатическите старания за намирането на бърз излаз от задънената улица в връзките сред България и Северна Македония се случват в сериозен за държавното управление на Кирил Петков миг.

Случайно или не тъкмо, когато имаше късмет тези старания да се увенчаят с триумф, единият от сътрудниците в четири партийната ръководеща коалиция - " ИТН " изтегли министрите си от държавното управление, с което провокира политическа рецесия. А като един от претекстовете за отдръпването от обединението водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов уточни желанието на премиера да вдигне ветото върху Северна Македония. Това съответства с основни послания на европейски водачи, които показаха подготвеност да посредничат за разрешаването на противоречивите въпроси сред България и Северна Македония. Първо френският президент Еманюел Макрон изрази подготвеност да стане хазаин на среща с премиера Кирил Петков и президента Румен Радев, на която да бъде разисквана опцията България да вдигне ветото против гаранции от страна на Европейски Съюз за осъществяването на поставените от страна ни условия.

Този вид обаче беше отритнат от президентът, който е един от твърдите съперници на повдигането на ветото. Нещо повече - Радев посъветва държавното управление да се придържа към позицията на последния съвещателен съвет по национална сигурност, съгласно която България ще даде зелена светлина за започване на договарянията за участие на Северна Македония единствено при изискване, че извърши критериите.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Градове 3 Здравеопазване 1 Градове 2 Седмицата 3 Здравеопазване 1 Политика Реклама
След това от елисейския замък разпространиха официално съобщение, в което се споделяше, че френският президент е подготвен " в подобаващия миг " да бъде хазаин на среща сред представителите на София и Скопие в Париж за подписване на двустранно съглашение, което да разреши започването на договаряния за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз.

Заявката на Макрон за ходатайство за решаването на разногласието сред двете страни съвсем съответства с визитата на европейския комисар по разширението Оливер Вархеи, който при диалозите си с премиера по неофициална информация го е уверил, че България ще получи гаранции от Европейска комисия за осъществяването на поставените от страната ни условия. Визитата на Вархеи пък съответства с оповестеното от водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов овакантяване на ръководещата коалиция. Нещо повече - групировката на шоумена употребява тематиката " Северна Македония " за офанзива против досегашния си съдружен сътрудник " Продължаваме промяната ".

Депутатът от партията Станислав Балабанов сподели записка, за която сподели, че е писана от премиера, съгласно която проектите са били България първо да вдигне ветото, а по-късно Северна Македония да извърши изискванията " без гаранции " по думите му, че това ще стане. Президентът Румен Радев пък прикани парламентарно показаните партии да " намерят ново управническо болшинство " като посъветва държавното управление до момента в който това стане, " да отстоява ветото за Република Северна Македония в сходство с рамката, призната на Консултативния съвет по национална сигурност ".

В събота немският канцлер Шолц се срещна с Радев " на четири очи ", само че изказвания след диалога сред двамата нямаше.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Има ли излаз
При тази обстановка решаването на разногласието със Северна Македония за късото време до края на френското председателство наподобява задача невъзможна. В обстановката на политическа рецесия надали министър председателят Кирил Петков може да си разреши внезапни придвижвания по толкоз сензитивна тематика, каквато е " Северна Македония ". Още повече, че тематиката е избрана като алена линия за още един от сътрудниците му във към този момент трипартийната коалиция - Българска социалистическа партия.

Заради вероятността от предварителни парламентарни избори той не може да разчита и на поддръжка от опозиционните партии в Народното събрание - ГЕРБ и Движение за права и свободи, които в друга ситация биха могли да поддържат решение за повдигане на ветото. Така европейското бъдеще на Северна Македония и Албания най-вероятно ще остане блокирано за неопределен срок, поради междупартийните сметки и борби в България.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Велина Господинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР