Германският канцлер Олаф Шолц във вторник отново бе принуден да

...
Германският канцлер Олаф Шолц във вторник отново бе принуден да
Коментари Харесай

Шолц: Никой не доставя оръжия за Киев в подобен мащаб като Германия

Германският канцлер Олаф Шолц във вторник още веднъж бе заставен да отблъсне рецензиите за оръжейните доставки на Германия за Украйна и настояването му да беседва с съветския президент Владимир Путин, написа " Политико ".

Говорейки на конференция с водачи на балтийските страни в литовската столица Вилнюс, Шолц отблъсна критиците, които го упрекнаха, че е прекомерно неуверен и муден в доставката на оръжия, изключително по-тежки като танкове, на Украйна, като твърди, че Берлин дава военна поддръжка на Киев " по-интензивно от съвсем всеки различен ".

Въпреки това Германия в действителност е класирана на пето място във връзка с общата военна поддръжка за Украйна, съгласно инструмента за следене на поддръжката за Украйна от Института за международна стопанска система в Кил. Съединените щати, Англия и Полша претендират за челните места. Освен това някои обещани немски тежки оръжия, танкове и гаубици към момента не са пристигнали в Украйна, макар че бяха оповестени преди месеци на фона на натиска от страна на съдружниците.

Ангажиментът на Германия наподобява изключително нищожен, като се има поради, че е най-голямата стопанска система в Европейски Съюз и петият по величина експортьор на оръжие в света. Берлин дава по-малко от 0,1% от икономическата си продукция в поддръжка на Украйна. За съпоставяне, трите балтийски страни - Латвия, Литва и Естония, които имат доста по-малки стопански системи, са сред 0,2 и 0,9 %.

Когато кореспондент притисна Шолц по отношение на немските доставки на оръжие, канцлерът увери: " Германия е един от най-важните военни поддръжници на Украйна. Никой не доставя в сходен мащаб като Германия. Има няколко, които също вършат доста, като Съединените американски щати. Но Германия е една от страните, които употребяват своите качества в доста огромен мащаб. "

Шолц също наподобява упрекна критиците си в разпространяване на неистини, като сподели, че има " струпване на не напълно точни изказвания " по отношение на немската поддръжка за Украйна.

И той даде обещание да " направи всичко допустимо, с цел да подсигурява, че Русия няма да завоюва тази война ". Той твърди, че " забележителната, солидна и широкообхватна поддръжка от Германия " към този момент е " доста централен принос за способността на Украйна да се пази и до през днешния ден ".

Ясно разделяне сред Шолц и балтийските водачи се появи, когато бяха запитани за телефонни диалози с Путин, които Шолц и френският президент Еманюел Макрон не престават да организират.

Шолц отбрани тези диалози, като сподели, че е значимо да се предадат реалистични оценки на съветския президент, като да вземем за пример да се каже на Путин, че не може да наложи " диктуван мир " на Украйна и да възстановява връзките с Европейски Съюз и Запада. Канцлерът акцентира, че глобите против Русия няма да бъдат отстранени без решение посредством договаряния, което има поддръжката на украинския президент, Народното събрание и народа.

Президентът на Литва Гитанас Науседа отхвърли логиката: " Разбира се, като страна, човек може да се опита да употребява всяка опция, която наподобява, че е налична. Ние в Литва обаче считаме, че е невероятно да се приказва с водача на страна, която се пробва да преначертае картата на Европа през 21-ви век. "

Премиерът на Латвия Артурс Кришянис Кариньш сподели, че е " уверен, че Путин няма да стартира договаряния, до момента в който не осъзнае, че стартира да губи войната ". Той предложи, че би било по-добре първо да сътвори на Путин " това усещане за загуба ", преди да стартира договаряния.

Подобно известие пристигна и от естонския министър председател Кая Калас: " Не би трябвало да се тревожим толкоз за това какво желае Путин, а по-скоро за това по какъв начин можем да помогнем на Украйна да продължи да се бори. "

Запитан за заплахата от апетит в Африка заради блокирането на украинския експорт на зърно от съветска морска обсада, Шолц отхвърли аргумента на Путин, че глобите на Европейски Съюз са отговорни.

" Отговорност на Русия е, че съществува тази заплаха. Не глобите, а съветската война против Украйна ни кара да имаме тези проблеми в този момент ", сподели канцлерът.

Докато Шолц сподели, че западните страни и Организация на обединените нации се пробват да намерят решение, което да разреши експорт на зърно, той акцентира, че всички евентуално разчистени транспортни направления през Черно море не би трябвало да бъдат " корист за съветска военна експанзия против Украйна през тези коридори. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР