Германският канцлер Олаф Шолц смята, че много страни от Европейския

...
Германският канцлер Олаф Шолц смята, че много страни от Европейския
Коментари Харесай

Шолц: Много страни от ЕС не правят достатъчно, за да подкрепят Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц счита, че доста страни от Европейския съюз (ЕС) не вършат задоволително, с цел да поддържат Украйна. Той съобщи, че Федерална Република Германия няма да може да се оправи сама с военната поддръжка за Киев.

" В доста столици в Европа би трябвало да се зададе въпросът: в действителност ли вършим задоволително? И отговорът в множеството случаи може да бъде единствено негативен ", съобщи Шолц на конференция след срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел.

Той назова решението на Европейски Съюз да отпусне 50 милиарда евро за Украйна " добър сигнал за Съединени американски щати ". Канцлерът напомни, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се пробва да накара Конгреса да утвърди още един пакет от помощи за Украйна. " Надявам се, че днешното обръщение и полемиката, която водим, също ще оказват помощ за това политическите му старания да се осъществят малко по-лесно ", съобщи Олаф Шолц.

Той назова последната среща на върха на Европейски Съюз доста сполучлива и съобщи, че въпросът за по-нататъшна военна поддръжка за Украйна е бил " интензивно обсъждан на срещата на върха ". Канцлерът напомни, че за актуалната година Федерална Република Германия е отделила над 7 милиарда евро за доставка на оръжие за Киев. " Трябва доста ясно да осъзнаваме обстоятелството, че в този момент това ще изисква големи старания от всички ", акцентира Шолц.

Вчера - 1 февруари, на срещата на върха на Европейски Съюз беше утвърдена дълготрайна стратегия за бюджетна помощ за Украйна на стойност 50 милиарда евро. Пакетът от помощи беше координиран с всички 27 членки на съюза. Европейският съвет реши, че Киев ще получи финансирането, в случай че съблюдава демократичните правила и върховенството на закона. След срещата на върха ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също по този начин даде обещание да отпусне на Украйна още танкове, хеликоптери и 1 млн. снаряда до края на годината./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР