Германският канцлер Олаф Шолц се яви днес пред парламентарна комисия

...
Германският канцлер Олаф Шолц се яви днес пред парламентарна комисия
Коментари Харесай

Разпитаха Олаф Шолц за участието му в скандал със схема за укриване на данъци

Германският канцлер Олаф Шолц се яви през днешния ден пред парламентарна комисия в Хамбург, с цел да отговори на въпроси на депутати за метода му към скица за данъчни измами по времето, когато е бил кмет на града, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Политически съперници приканват Щолц да даде повече информация за свои срещи през 2016 и 2017 година с представители на банката " М. М. Варбург ", към която са били отправени претенции да върне милиони евро под формата на възобновяване на налози, които тя неправилно е показала като дялови покупко-продажби.

Шолц, който стана финансов министър на Германия през 2018 година, е заявявал по-рано, че не си спомня детайлности от срещите. Той обаче отхвърля да се е намесвал, с цел да накара управляващите в Хамбург да се откажат от настояването си банката да върне 47 милиона евро.

Лидерът на опозиционния Християндемократически съюз Фридрих Мерц сподели, че не има вяра на изказванията на Шолц за пропуски в паметта. Според него е неправдоподобно канцлерът да е не запомнил наличието на диалозите, като се има поради значимостта им и забърканите големи суми.

Десетки банкери са разследвани във връзка със схемата, която се твърди, че е коствала на Германия милиарди евро.

Шолц беше разпитван за повторно от провинциалната парламентарна комисия в Хамбург. На днешното съвещание той отхвърли да е оказвал въздействие по случая и настоя, че " не е имало каквато и да било политическа интервенция ". Канцлерът още веднъж сподели, че не си спомня наличието на диалозите.

Комисията се занимава с три срещи сред Шолц и съсобствениците на банката Макс Варбург и Кристиан Олеариус през 2016 и 2017 година Тя би трябвало да дефинира дали Шолц или други водещи политици от Германската социалдемократическа партия са употребявали своето въздействие, с цел да оказват помощ на " М. М. Варбург " да избегне връщането на 47-те милиона евро.

В своите показания Олеариус е декларирал, че след първите срещи Шолц е предложил да бъде изпратен писмен документ до тогавашния министър на финансите на Хамбург Петер Ченчер, в който възобновяване на 47-те милиона евро е било показано като безпричинно.

Ченчер, който в този момент е кмет на Хамбург, е препратил документа към данъчните управляващи, които са решили, обратно на първичните проекти, да разрешат настояването за 47-те милиона евро да отпадне по отминалост.

Шолц съобщи през днешния ден, че данъчната машинация не е нищожен въпрос и че постоянно си е давал сметка за това. По думите му " не е имало привилегировано отношение към господин Варбург и господин Олеариус ".

Опозицията в Германия подлага на критика канцлера за липса на бистрота по случая, а някои политици даже приканват за оставката му.

Източник: Българска телеграфна агенция

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР