Германският канцлер Олаф Шолц се среща с китайския президент Си

...
Германският канцлер Олаф Шолц се среща с китайския президент Си
Коментари Харесай

Си Цзинпин отказа да се ръкува с Шолц в Пекин

Германският канцлер Олаф Шолц се среща с китайския президент Си Дзинпин. Това е първият водач на Г-7, който посещава Пекин след Ковид пандемията.

Посещението на Шолц през днешния ден обаче ще е най-трудното в мандата му, написа Клуб Z.

Германия счита да преразгледа връзките си с Китай и това не се приема добре в Пекин. Още на летището това бе демонстрирано. Канцлерът трябваше да си направи трети PCR-тест за COVID-19 и да изчака резултатът му, преди да го пуснат да слезе от самолета. Червената пътека, коят отрадиционно се разстила за значими посетители, бе сложена от хора в бели защитни костюми.

Досега единствено един водач е приемал Шолц по сходен метод – Владимир Путин. Руският президент също така постави госта си на маса, дълга 6 метра и двамата разговаряха от тази отдалеченост. По същия метод работи и китайският водач Си Цзинпин. Той настани госта си на отдалеченост от няколко метра в Голямата зала на народите. За привет не подаде ръка, нито пък докосна юмрука си до неговия. Поздравът на Си обаче бе учтив. Той съобщи, че се надява икономическите връзки сред двете страни да продължат да се развиват.

Посещението на немския канцлерпредизвика дискусия в Германия и безпокойствие на други места в Европа, като то идва след извънредно яростен спор на държавното управление в Берлин,пише Би Би Си.

Стана ясно, че китайска компания била подготвена да купи забележителен дял в част от пристанището на Хамбург. Не по-малко от шестима министри от държавното управление реагираха остро.

Сделката, настояват те, ще даде на Китай доста въздействие върху сериозна немска инфраструктура. Службите за сигурност на Германия също приканиха за нараснало внимание.

“Сигналът, който изпращаме, е, че желаеме да разтеглим и засилим нашето икономическо съдействие – това би трябвало да бъде сложено под въпрос ”, споделя Феликс Баназак, политик от Зелената партия, сътрудник в съдружното държавно управление на Шолц.

Зелените от дълго време търсят по-твърда позиция по отношение на Китай. Само преди няколко дни министърът на външните работи на партията Аналена Бербок строго и обществено подсети на канцлера, че неговото държавно управление пристигна на власт с обещанието да промени тактиката си по отношение на Китай.

Шолц и делегацията му от 60 представители на бизнеса и медиите могат да останат единствено 11 часа в Пекин, като достъп до тях имат единствено малко хора, а делегацията няма право да се движи свободно. Това се дължи на извънредно суровите ограничения против пандемията. Ако някой влезе в контакт с тях, след това наложително би трябвало да се подложи на 10-дневна карантина.

За да избегне карантината в Китай, екипажът на самолета на канцлера, изчаква пасажерите си в Южна Корея.

12 топмениджъри са в делегацията на Шолц - от„ Фолксваген “, „ Дойче Банк “, BASF, BMW, „ Сименс “.

Това е най-малката икономическа делегация, посещавала Китай до момента. За съпоставяне – при Шрьодер шефовете на немски компании придружаваха канцлера с още един аероплан. Сигналът този път обаче е явен – Германия желае да понижи допустимо най-вече зависимостта си от китайския пазар.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР