Германският канцлер Олаф Шолц се е съгласил да се предадат

...
Германският канцлер Олаф Шолц се е съгласил да се предадат
Коментари Харесай

Извънредно: Шолц склони да даде танкове на Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц се е съгласил да се предадат бойни танкове " Леопард " на Украйна след месеци на остри разногласия със съдружниците. Става дума за най-малко една рота от машините „ Леопард 2A6 “. Според немското списание " Шпигел ", страните от Запада " по всичко проличава " ще поддържат това решение на Берлин.

Според " Блумбърг ", Германия възнамерява да поддържа молбата на Полша за изпращане на рота танкове в Украйна още на следващия ден, 25 януари. Според немски медии немският канцлер Шолц е решил да разреши и на други страни като Полша да създадат това, допълни„ Шпигел “. Други съдружници, да вземем за пример в Скандинавия, имат намерение да се причислят към Германия и да доставят свои танкове „ Леопард “ на Киев, оповестява изданието.

Танковете към този момент са почнали да идват от складовете на Бундесвера. Възможно е в средносрочен и дълготраен проект да бъдат готови за превозване и други немски бойни танкове.

Според " Шпигел " решението на немското държавно управление явно е било предшествано от интензивни съвещания сред Федерална Република Германия и други украински съдружници. Те са траяли няколко дни. Според информацията са извършени договаряния, в това число със Съединени американски щати.

Отбелязва се, че този въпрос ще бъде прегледан по искане на парламентарната група на CDU, която желае да „ приключи леопардовата обсада на федералното държавно управление “ и се притеснява от загуба на доверие във федералното държавно управление измежду съдружниците. Общо 12 страни са се съгласили да трансферират към 100 немски танка, в това число Полша, Финландия, Дания, Холандия и Испания.

Освен това се появи информация, че Съединените щати може да разгласят прехвърлянето на " забележителен брой " бойни танкове Abrams още тази седмица, макар предизвестията на Пентагона, че употребата на това съоръжение сякаш в изискванията на руско-украинската война ще бъде спорен.

На 18 януари немският канцлер Олаф Шолц и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън са провели телефонен диалог. Шолц е декларирал, че би се съгласил да съобщи танкове на Украйна, в случай че Съединени американски щати стартират да доставят M1 Abrams.

Днес в. „ Уолстрийт Джърнал " цитира източници от Пентагона и Белия дом, съгласно които администрацията на президента на Съединени американски щати е склонна да одобри решение за изпращане на Украйна на 10 до " забележителен брой " танкове M1 Abrams. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР