Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че е предупредил в телефонен

...
Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че е предупредил в телефонен
Коментари Харесай

Шолц: Признаване на независими републики в Донбас нарушава Минските споразумения

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че е предизвестил в телефонен диалог президента на Русия Владимир Путин, че признание на двете национални републики в Донбас за самостоятелни би било едностранно нарушение на Минските съглашения, съобщи Ройтерс.

След съвещание на Съвета за сигурност на Руската федерация по-рано Путин съобщи, че решението дали Москва признава суверенитет на Донецката и Луганската национална република, които са на територията на Украйна, ще бъде взето довечера.

Шолц е споделил на Путин, че Русия има отговорност да понижи напрежението към Украйна и би трябвало да изтегли бойците си от границите ѝ.

Канцлерът на Германия ще се съветва незабавно със съдружниците си.

Междувременно телефонен диалог са провели и външните министри на Германия и на Русия. Сергей Лавров е споделил на Анналена Бербок, че Минските съглашения са единственият път за дълготрайно решение на вътрешната рецесия в Украйна. Лавров е изразил мнение, че Германия би трябвало да окаже напън върху украинските управляващи да възприемат по-конструктивен метод.

Призив към Русия да не признава националните републики в Донбас насочи и висшият представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той съобщи, че Европейския съюз е подготвен да реагира по най-категоричен метод - тъй като сигурността на Украйна е едно и също със сигурността на съюза.
За довечера Кремъл оповестява, че е планувано телевизионно послание на президента Владимир Путин към народа.

Украинският президент Володимир Зеленски свика довечера изключително съвещание на Националния съвет за сигурност и защита.

Американският президент Джо Байдън също се съветва със своя Съвет за национална сигурност.

Френският президент Еманюел Макрон свика Съвета по защита и сигурност на страната си на съвещание в понеделник, с цел да направи оценка на обстановката в Украйна, оповестиха от кабинета на Макрон.

Събирането на съвета, ръководен от Макрон и включващ дребен брой основни министри, се провежда, откакто Кремъл съобщи, че съветският президент Владимир Путин ще признае независимостта на източните разколнически републики в Украйна.

Европейският съюз е " подготвен да реагира ", в случай че съветският президент Владимир Путин признае украинските сепаратистки територии за самостоятелни, съобщи в понеделник висшият комисар по външна политика на блока Жозеп Борел.

" Призоваваме президента Путин да съблюдава интернационалното право и споразуменията от Минск и чакаме от него да не признава независимостта на Луганска и Донецка област ", съобщи Борел след срещата на външните министри на Европейски Съюз в Брюксел.

" Готови сме да реагираме със мощен, обединен фронт, ако той реши да го направи. ", цитира БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР