Германският канцлер Олаф Шолц разкритикува предложението за таван на цената

...
Германският канцлер Олаф Шолц разкритикува предложението за таван на цената
Коментари Харесай

Шолц разкритикува предложението за таван на цената на целия внос на газ в ЕС

Германският канцлер Олаф Шолц разкритикува предлагането за таван на цената на целия импорт на газ в Европейски Съюз. Той съобщи, че страните, които прокарват сходна концепция, не са " обмислили " последствията от сходна радикална стъпка.

Белгийският министър-председател Александър Де Кроо съобщи пред " Политико " в четвъртък, че поддържа „ широкообхватно “ ограничение на цените на целия импорт на газ.

Други страни като Италия, Полша и Гърция също поддържат концепцията. Тя би била доста по-широкообхватна от предлагането на Европейската комисия за ограничение на цената единствено на вноса на съветски газ.

Запитан от „ Политико “ за този блян за общо ограничение на цените на газа, Шолц изрази мощен песимизъм.

„ Имаме другари в Норвегия, които ни доставят доста газ, имаме другари в Съединени американски щати, които ни доставят газ. Знаем, че и други хора по целия свят вършат това. И това е нещо, което е отвън юрисдикцията на Европейския съюз, в случай че мога по този начин да се изразя “, сподели канцлерът.

Според „ Политико “ в Берлин се притесняват, че Европейски Съюз няма правна подготвеност да принуждава задграничните снабдители на газ да понижават цените си. Всяко сходно ограничаване може просто да ги принуди да пренасочат доставките на газ към други елементи на света.

„ Затова решенията и предложенията не са толкоз явни, колкото наподобяват за някои хора. Смятам, че тук в действителност би трябвало да се работи интензивно ", сподели Шолц.

БГНЕС напомня, че даже единствено насочването на мярката към съветския газ може да предизвика Кремъл да спре доста понижените си доставки. Това може да се окаже проблем за страните от Централна Европа, които към момента получават газ от Русия, предизвести Шолц.

„ За Германия е ясно, че постоянно се съобразяваме със обстановката в страните членки ", сподели Шолц. „ Ще изслушаме деликатно какво ще кажат страните членки, които към момента получават газ от Русия в огромен мащаб. "

Ако Кремъл спре подаването на газ, Германия ще би трябвало да споделя газ със съседите си в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз, което ще остави по-малко за нея през тази зима.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР