Германският канцлер Олаф Шолц призова за реформи в ЕС, включително

...
Германският канцлер Олаф Шолц призова за реформи в ЕС, включително
Коментари Харесай

Шолц за реформи в ЕС: Замяна на принципа на консенсус, промяна в политиката на разширяване

Германският канцлер Олаф Шолц прикани за промени в Европейски Съюз, в това число за подмяна на правилото на консенсус във външната политика с квалифицирано болшинство.

Понастоящем Съветът на Европейски Съюз взема решения по външната политика с консенсус - решенията би трябвало да бъдат утвърдени от всяка държава-членка.

" Освен това Европейски Съюз би трябвало да се приготви за присъединението на нови членове. Това значи, че би трябвало да реформираме вътрешните си структури и процедури. Ето за какво съм корав последовател на концепцията, че би трябвало по-често да използваме правилото на квалифицираното болшинство при вземането на решения, да вземем за пример във външната политика ", съобщи Шолц, говорейки в Бундестага.

Квалифицираното болшинство се ползва в редица области на политиката на Европейски Съюз и значи, че общозадължително решение на Съвета на Европейски Съюз може да бъде взето, даже в случай че редица страни членки се опълчват на него.

Той съобщи, че това ще направи Европейски Съюз по-гъвкав при приемането на нови държави-членки, както и ще укрепи демокрацията в Европейски Съюз.

Шолц съобщи, че политиката на разширение на Европейски Съюз би трябвало да бъде реформирана. По-конкретно той изрази вяра, че всички държави-членки на Европейски Съюз ще поддържат - интеграцията на Украйна в съюза, а също по този начин се изрече в поддръжка на започването на договаряния за приемането на Албания и Северна Македония. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР