Германският канцлер Олаф Шолц припомни историческата отговорност на Германия за

...
Германският канцлер Олаф Шолц припомни историческата отговорност на Германия за
Коментари Харесай

Шолц припомни историческата отговорност на Германия за Холокоста

Германският канцлер Олаф Шолц напомни историческата отговорност на Германия за убийството на милиони евреи по време на нацисткия режим, съобщи ДПА.

" Страданието на шест милиона избити почтени евреи не е забравено, както и страданието на оживелите ", написа Шолц в " Туитър " през днешния ден, когато се празнува паметта на жертвите на Холокоста. 

Днес оживялата от Холокоста Розет Кац произнесе тирада в немския парламент. Председателката на Бундестага Бeрбел Бас откри специфичното събитие, на което участва и президентът Франк-Валтер Щайнмайер. Тази година на възпоменателната гала фокусът е върху хората, преследвани от нацистите поради половата си ориентировка или еднаквост.

На 27 януари 1945 година бойците от Червената войска освобождават оживелите от концентрационния лагер Аушвиц в окупираната от нацистите Полша. Там те убиват повече от милион души, от които по-голямата част евреи.

Датата се отбелязва в Германия от 1996 година като Ден за възпоменание на жертвите от Холокоста и в респект се поставят венци на доста места из страната.

Обръщение към депутатите направи и Клаус Шидерван, представител на ЛГБТИ общността.  

Международният комитет за Аушвиц направи паралел с съветската война в Украйна.

Комитетът съобщи през днешния ден сутринта, че тази година оживелите от немските концентрационни лагери са изправени пред нови ужаси и премеждия, а денят за възпоменание постоянно е мъчителен за тях. Това дружно със загатна за избитите им фамилии и останалите пандизчии е ужасът на нова война в Европа.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР