Германският канцлер Олаф Шолц потвърди: Берлин ще изпрати 14 танка

...
Германският канцлер Олаф Шолц потвърди: Берлин ще изпрати 14 танка
Коментари Харесай

Leopard, Challenger, Abrams: Украйна ще получи поне 80 танка от съюзниците

Германският канцлер Олаф Шолц удостовери: Берлин ще изпрати 14 танка Leopard 2 на Украйна като част от военната помощ за страната.

Това ще е част от по-голяма самодейност - няколко европейски страни са подготвени да дават общо 80 танка.

Решението е взето съгласно интернационалните сътрудници на Германия, а Съединени американски щати на собствен ред приготвят доставянето на още един батальон с танкове от модела Abrams.

Германските Leopard-и ще дойдат от запасите на Бундесвера, като образованието на украински бойци за използването на машините ще стартира в най-кратки периоди.

Очаква се танковете да бъдат доставени до края на март. Подготовката на военните лишава към 6-8 седмици.

Част от контрактуваната помощ е и даването на логистика, муниции и поддръжка на системите. Германия ще позволи на всички искащи европейски страни да изнесат своите Leopard-и за Украйна, в случай че го изискат.
Към батальона, в който ще вземат участие немските танкове, ще бъдат предоставени машини от Финландия, Испания и Нидерландия.Вторият батальон с танкове от вида Leopard 2A4 ще пристигна от Полша и Норвегия.

Все още се чака публично удостоверение от Съединени американски щати за това дали - и по кое време - ще бъдат налични и към 30 танка Abrams M1 от Вашингтон. Обучението на екипажите, логистиката и техническата трудност на тези машини обаче прави въвеждането им в употреба по-бавно. Според американски медии, може да отнеме месеци, в случай че не и години, преди Abrams да бъдат подготвени за потребление на бойното поле в Украйна.

Отделно от това: Англия към този момент даде обещание да достави танкове Challenger 2, а Франция обмисля даването на свои Leclerc за Киев.

По информация на Spiegel, американският президент Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон, немският канцлер Олаф Шолц и министър председателят на Англия Риши Сунак ще беседват по телефона, с цел да обсъдят идващите стъпки във военната помощ за Украйна.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР