Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли всякаква форма на сътрудничество -

...
Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли всякаква форма на сътрудничество -
Коментари Харесай

Шолц: Не може да има никакво сътрудничество с Алтернатива за Германия

Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли всякаква форма на съдействие - на локално, държавно или национално равнище - с крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (АзГ), в изявление за вестник " Тюрингия алгемайне ".


" Не може и не би трябвало да има никакво съдействие с тази партия ", съобщи Шолц.

Коментарите му идват след неотдавнашно телевизионно изявление на Фридрих Мерц, водач на консервативния Християндемократически съюз (ХДС), в което той допусна, че ХДС може да си сътрудничи с АзГ в локалната политика.

" Не виждам никаква причина за съдействие даже в общините ", сподели немският канцлер.

" Който желае да построи детска градина, може самичък да направи такова предложение. За това не му е нужна крайнодясна партия ", добави Шолц.

В изявление за немската социална телевизия ZDF Мерц съобщи, че партията му би трябвало да признае изборните триумфи на АзГ, само че добави, че " в локалните парламенти би трябвало да търсим способи да оформяме дружно града, страната, региона ".

Това докара до яростни рецензии извън и вътре в партията, изключително откакто през 2018 година ХДС одобри резолюция, в която съобщи, че няма да си сътрудничи нито с лявата партия " Левите ", нито с крайнодясната групировка.

По отношение на обстановката в провинциалния парламент на Тюрингия, където Азг има мощна поддръжка и неотдавна за първи път завоюва изборите за окръжни препоръки, Шолц съобщи:

" Истинският проблем е, че АзГ получава толкоз огромна поддръжка - от гласоподаватели, които поддържат екстремистките цели на партията, само че и от тези, които в действителност считат, че тези цели са неправилни, само че желаят да изразят терзанията си или да стачкуват с гласа си. "

" Целта би трябвало да бъде да си върнем тези гласоподаватели ", безапелационен е канцлерът. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР