Германският канцлер Олаф Шолц нареди трите останали атомни електроцентрали в

...
Германският канцлер Олаф Шолц нареди трите останали атомни електроцентрали в
Коментари Харесай

Шолц нареди атомните централи да продължат работа

Германският канцлер Олаф Шолц подреди трите останали атомни електроцентрали в страната да продължат да работят доникъде на април. Причината за решението е енергийната рецесия, провокирана от съветската инвазия в Украйна, която вреди на най-голямата европейска стопанска система.

Първоначално Германия планираше да отстрани и трите централи до края на тази година.

Сегашната заповед на Шолц опонира на Зелените, които са част от неговата коалиция, и които желаеха две централи да останат в режим на подготвеност, с цел да бъдат употребявани, в случай че е належащо.

Ядрената сила обезпечава 6% от електричеството на Германия.

Решението за последователното ѝ унищожаване беше взето от някогашния канцлер Ангела Меркел след нуклеарната злополука във Фукушима през 2011 година

Но цените на газа скочиха след нахлуването на Русия в Украйна през февруари, откакто спря големият експорт на нефт и газ от Русия за Европейски Съюз. През август Москва спря подаването на газ към Германия по подводния водопровод „ Северен поток 1 “.

След като разчита толкоз доста на съветски газ, Германия в този момент се бори да натрупа задоволително запаси за зимата. Кризата също подтикна Шолц да рестартира затворените въглищни електроцентрали, макар че проектът е Германия последователно да се откаже от въглищата в устрема си да премине към зелена сила.

Миналата година Германия получи 55% от газа си от Русия, само че през лятото делът падна до 35% и продължава да понижава.

Третият съдружен сътрудник на канцлера Шолц, демократичните свободни демократи (FDP), приветства хода му да резервира нуклеарната сила като част от микса. Трите останали нуклеарни централи са Isar 2, Neckarwestheim 2 и Emsland.

Канцлерът също прикани министерствата да показват „ упорит “ закон за повишение на енергийната успеваемост и да вкарат в закон последователното унищожаване на въглищата до 2030 година

Миналата седмица климатичната активистка Грета Тунберг сподели, че е било „ неточност “ Германия да продължи с извеждането от употреба на нуклеарна сила, до момента в който още веднъж прибягва до въглища.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР