Германският канцлер Олаф Шолц и президентът на САЩ Джо Байдън

...
Германският канцлер Олаф Шолц и президентът на САЩ Джо Байдън
Коментари Харесай

Шолц и Байдън поискаха от Русия истинска деескалация

Германският канцлер Олаф Шолц и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън желаеха от Русия " да предприеме същински ограничения за деескалация ", с цел да избегне какъвто и да било боен спор с Украйна. В противоположен случай, предизвестиха те, съветската страна би трябвало да чака " извънредно тежки последствия ", заяви след телефонен диалог сред двамата немското канцлерство, представено от Франс прес.

Белият дом обърна внимание, че Байдън и Шолц са подчертали значимото значение на подсилване на източния фланг на НАТО при положение на съветско нахлуване против Украйна, съобщи Ройтерс. Двамата потвърдиха уговорката на Съединени американски щати и Германия към суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, се отбелязва в официалното съобщение.

Русия твърди, че от вторник е почнала да изтегля част от над 100-те хиляди свои военни, които бе струпала на границата си с Украйна. Тези нейни изказвания обаче бяха посрещнати от Запада с нерешителност, отбелязва Агенция Франс Прес.

" Рискът от нова военна експанзия на Русия против Украйна остава ", предизвестиха в телефонния си диалог Шолц и Байдън, които единствено преди 10 дни се срещнаха в Белия дом. Двамата потвърдиха западната позиция, че " досега не е следено никакво доста евакуиране на съветски войски ".

В същото време Шолц и Байдън приветстваха апела на съветския президент Владимир Путин за договаряния за намиране на излаз от украинската рецесия. Дипломатическите старания би трябвало " да продължат с увереност ", приканиха те.

Германският канцлер в понеделник бе в Киев за среща с украинския президент Володимир Зеленски, а на идващия ден бе признат в Москва от Путин. След като се върна в Берлин, той сподели, че има задоволително необятна основа за диалози с Русия за понижаване на напрежението, напомня Агенция Франс Прес.

В събота министрите на външните работи на страните от Г-7 ще обсъдят украинската рецесия в коридорите на Мюнхенската конференция по сигурността. Русия обаче няма да изпрати свои представители на форума през уикенда.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР