Германският канцлер Олаф Шолц е първият лидер от Г-7 и

...
Германският канцлер Олаф Шолц е първият лидер от Г-7 и
Коментари Харесай

Олаф Шолц в Китай: Пекин призова за мирни преговори между Киев и Москва

Германският канцлер Олаф Шолц е първият водач от Г-7 и Европейския съюз с публично посещаване в Китай след началото на пандемията и войната в Украйна. В петък той и неговата делегация, в която се включиха и немски бизнес водачи, бяха посрещнати от Си Дзинпин.

Канцлерът на Германия разяснява, че визитата му цели да построи доверие сред Берлин и Пекин. А по време на работен обяд с Шолц китайският президент е подчертал, че политическото доверие се гради мъчно, само че се разпада елементарно.

Освен това Си Дзинпин се е съгласил, че заканите за потребление на нуклеарно оръжие в Европа са " безотговорни и извънредно рискови " на фона на опасенията, че Русия може да предприеме сходни дейности в Украйна. Според " Ройтерс " Шолц е призовал Путин да удължи действието на зърнената договорка с Киев, която изтича по-късно този месец.

 
Казах на президента Си, че е значимо Китай да упражни въздействието си върху Русия. Става дума за съблюдаване на правилата на Хартата на Организация на обединените нации, за които всички сме се съгласили - правила като суверенитета и териториалната целокупност на всяка страна, които са значими и за Китай.
Олаф Шолц, канцлер на Германия

Войната е била разисквана и по време на срещата на немския водач с премиера Ли Къцян, който прикани за мирни договаряния сред Киев и Москва.

 
Говорихме за актуалната рецесия в Украйна. И двете страни се надяват тази рецесия да завърши допустимо най-скоро. Ситуацията може да бъде облекчена. Нашата насочна точка е да насърчаваме мирните договаряния. Не желаеме международният мир и районната непоклатимост да бъдат наранени, нито желаеме разтърсвания в стабилността на интернационалната промишлена верига и веригата за доставки.
Ли Къцян, министър председател на Китай

Еднодневната аудиенция, подложена на критика от едни и приветствана от други, се случи на фона на война в модерна Европа, напрежение към Тайван и обвинявания против Пекин, че нарушава човешките права с отношението си към уйгурската общественост. 

Няколко седмици по-рано Си Дзинпин беше определен за трети мандат отпред на Комунистическата партия на Китай.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР