Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще позволи на членовете

...
Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще позволи на членовете
Коментари Харесай

Меркел омекна за гей браковете

Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че ще разреши на членовете на парламентарната група на Християндемократическата партия (ХДС) да гласоподават както решат по всеки закон за гей браковете, който бъде импортиран в Бундестага, съобщи Военновъздушни сили.

Дали хетеросексуалните и хомосексуалните двойки имат равни права за подписване на брак е въпрос на убеждения и обособените депутати би трябвало да решат сами, по тази причина партията няма да постанова единна линия, акцентира Меркел след среща на ХДС.

Правото да гласоподават съгласно убежденията си ще получат и депутатите от баварските съдружници на ХДС - Християнсоциалния съюз (ХСС).

ХСС продължава да се опълчва на хомосексуалните двойки да се даде правото да подписват брак, само че ще прояви почитание и схващане, в случай че нейни депутати гласоподават по друг метод, се споделя в изказване на партията след телефонна конференция с партийното управление.



В момента хомосексуалните двойки в Германия имат правото да записват цивилен съюзи. Лидерът на немските социалдемократи Мартин Шулц съобщи, че неговата партия ще внесе законопроект за гей браковете тази седмица.

Очаква се законът да бъде признат елементарно от Бундестага, изключително след решението на консервативните партии. ХДС и ХСС обаче обявиха, че са срещу гласуването на този закон преди парламентарните избори на 24 септември.

Еднополовите бракове са позволени в 12 европейски страни - Холандия, Белгия, Испания, Норвегия, Швеция, Португалия, Исландия, Дания, Франция, Англия (с изключение на Северна Ирландия), Люксембург, Ирландия и Финландия. Цивилни хомосексуални съюзи има в Дания, Германия, Унгария, Чехия, Австрия, Хърватия, Гърция и Италия.

Но множеството от източновропейските страни - Литва, Латвия, България, Полша, Румъния, Словакия - не позволяват нито еднополови бракове, нито цивилен съюзи. Естония стана през 2014 година първата някогашна руска република, която позволи цивилен еднополови съюзи. Словенците отхвърлиха с референдум през 2015 година закон, разрешаващ гей браковете.



Няколко западноевропейски страни позволяват също по този начин и на еднополовите двойки да осиновяват деца в границите на еднополовия брак или цивилен съюз. Това са Холандия, Дания, Финландия, Швеция, Испания, Белгия, Франция, Англия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР