Германският канцлер Ангела Меркел успя да спаси правителството си, приемайки

...
Германският канцлер Ангела Меркел успя да спаси правителството си, приемайки
Коментари Харесай

Меркел спаси кабинета, но трудното ѝ предстои

Германският канцлер Ангела Меркел съумя да избави държавното управление си, приемайки да се откаже дефинитивно от великодушната си миграционна политика, само че тази глътка въздух може да се окаже краткотрайна. " Вероятно в никакъв случай в ръководеща коалиция не е имало толкоз отровна атмосфера ", разяснява през днешния ден всекидневникът " Билд ", най-четеният в Германия, след подписаното през вчерашния ден с доста старания съглашение сред канцлера и нейния непослушен вътрешен министър, който настояваше за доста понижаване на броя на претендентите за леговище, идващи в страната.

Консервативният водач стана обект на невиждана рецензия вътре в страната, даже и от екипа си. На нея ще ѝ се наложи, след 13 години на власт, да постави двойни старания, с цел да възвърне престижа си и да сплоти нежната държавна коалиция, формирана мъчно през март от нейната дясноцентристка партия Християндемократически съюз (ХДС), баварския десен Християнсоциален съюз (ХСС) и социалдемократите.

Въпреки че председателката на Социалдемократическата партия Андреа Налес приветства края на враждебните прояви в лагера на немските консерватори, един от експертите на партията по миграционните въпроси, Азиз Бозкурт, разкритикува рестриктивните мерки за мигрантите, които са " изцяло в духа " на крайната десница. Ако социалдемократите отхвърлят съглашението, всички старания на Ангела Меркел да избави държавното управление си ще бъдат сложени под въпрос. Среща на управленията на трите партии от обединението - ХДС, ХСС и социалдемократите - е планувана за довечера.

Меркел остава първостепенна цел за най-твърдолинейните течения измежду консерваторите, в това число и вътре в личното й политическо семейство. Въпросът, който към момента стои: решението ѝ през 2015 година да отвори Германия за стотици хиляди претенденти за леговище.

Начело на съперниците: ръководителят на ХСС Хорст Зеехофер, който канцлерът очакваше, че ще може да резервира под надзор, назначавайки го за министър на вътрешните работи. Той обаче се безпокои за своята партия, която има заплаха да загуби безспорното си болшинство на районните избори през есента поради предстоящото усилване на крайната десница. Ако казусът е подобен, враждебните прояви против Ангела Меркел, упрекната във воденето на прекомерно центристка политика, ще продължат с още по-голяма мощ.

Загубени позиции

Привидно Меркел реализира победа, спасявайки държавното управление си и задържайки се на власт. В офанзивата на баварската партия ХСС, ориентирана и персонално против нея, доста медии съзряха опит за " прелом " на дясното ѝ крило. На процедура обаче тя загуби много позиции, съгласявайки се със забележителните ограничавания против имиграцията. Постигнатото със Зеехофер съглашение за миграционната политика бележи края на благосклонната миграционна политика, въведена от канцлера през 2015 година

Едно от доближените до вътрешния министър лица, Маркус Блуме, заприказва също така за " прелом в немската политика по даването на леговище ". Конкретно занапред нататък идващите в Германия претенденти за леговище, регистрирани към този момент в друга страна - членка на Европейски Съюз - с други думи, по-голямата част от тях - ще бъдат настанявани в " директни центрове " на границата с Австрия, очаквайки своето връщане в страната, в която за първи път са влезнали в Европа.

Бернд Риксингер, водач на немската радикална левица, заприказва за " лагери за всеобщо задържане ", правейки отпратка към нацисткото минало на Германия. Той помоли социалдемократите, третия сътрудник в обединението на Ангела Меркел, да откаже. А те наподобява още се двоумят по отношение на препоръчаните решения.

По принцип връщането на мигранти би трябвало да се прави при съглашение със страната, където е влезнал мигрантът, а не едностранно от Германия. Ако съглашения обаче не бъдат реализирани, се планува мигрантите да бъдат насочвани към Австрия.

Остава да се разбере какво мислят по въпроса Виена и Рим.

Австрийското държавно управление, включващо крайната десница и консерваторите, което пое ротационното председателство на Европейския съюз, към този момент предизвести, че при сходни случаи ще взима идентични ограничения по своите лични граници. С риска от резултат на доминото в Европа. " Ако Германия си мисли, че може просто да изпрати хора в Австрия, погазвайки интернационалното право, ние ще разбираем на немците, че няма да ги приемем ", предизвести предходната седмица австрийският министър на вътрешните работи Херберт Кикъл. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР