Германският канцлер Ангела Меркел ще разговаря с турския президент Реджеп

...
Германският канцлер Ангела Меркел ще разговаря с турския президент Реджеп
Коментари Харесай

Среща Меркел – Ердоган в обтегната атмосфера преди срещата на върха на Г-20

Германският канцлер Ангела Меркел ще беседва с турския президент Реджеп Тайип Ердоган преди срещата на върха на Г-20 в края на седмицата, разгласи през днешния ден нейният представител в миг, когато напреженията сред двете страни доближават нов връх, оповестява Агенция Франс Прес.

Тази среща с президента Ердоган " се чака да се състои " в четвъртък, а точно в навечерието на откриването на срещата на върха, планувана за петък и събота в Хамбург, уточни пред публицисти представителят Щефен Зайберт без да дава детайлности за часа или мястото.

Отношенията сред Германия и Турция мощно се утежниха след опита за прелом в Турция през юли предходната година, отбелязва организацията и добавя, че в Германия живее най-голямата турска диаспора в света.

Берлин подразни Анкара предходната седмица, като отхвърли молба на Ердоган да приказва пред свои сънародници на протест около срещата на върха на Г-20 в Германия.

Друга деликатна тематика в двустранните връзки е казусът с журналиста от в. " Велт " Дениз Юджел, с двойно поданство, който от февруари се намира в затвор в Турция и е упрекнат в " шпионаж " и " терористична активност ".

В началото на юни Берлин реши да изтегли военнослужещите си от турската военновъздушна база Инджирлик. Решението бе взето, откакто Анкара не разреши на немски депутати да посетят разположените в базата близо 260 немски военнослужещи, участващи в интервенции на интернационалната антиджихадистка коалиция против " Ислямска страна " в Сирия и Ирак.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е декларирал пред немския седмичник " Цайт ", че Германия " прави самоубийство ", като не му разрешава да приказва пред турците в Германия по време на визитата му в страната за срещата на върха на Г-20, която стартира в петък, съобщи по-рано Ройтерс.

Германия прави самоубийство. Германия би трябвало да поправи тази неточност, уточни Ердоган.

Ердоган сподели също, че до момента в който Германия не връща в Турция поддръжниците на ислямския просветител Фетхуллах Гюлен, Анкара ще преглежда Германия като страна, която пази терористите.

Турските управляващи упрекват Гюлен за организирането на опита за прелом в Турция през юли предходната година. Гюлен отхвърля тези обвинявания.

Същевременно Ердоган сподели, че Германия и Турция имат потребност една от друга и че на персонално равнище той няма проблем с канцлера Ангела Меркел.

Германският външен министър Зигмар Габриел съобщи предходната седмица, че немското държавно управление счита за " несвоевременно " Ердоган да взе участие в обществени прояви в Германия около срещата на Г-20.

Габриел сподели, че не желае турските вътрешни спорове да се разиграват измежду турската общественост в Германия, явно визирайки дълбоките политически разделения в Турция.

Германското държавно управление още веднъж прикани през вчерашния ден турския президент Ердоган да почете молбата му да не приказва пред турци, живеещи в Германия, по време на престоя си в Хамбург за срещата на върха на Г-20.

Говорител на немското външно министерство съобщи, че даже появяването на Ердоган при турското консулство или посредством видеовръзка " би била засегнатост за ясно изразената воля на държавното управление и нарушение на немския суверенитет ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР