Германският канцлер Ангела Меркел ще посети на 20 януари София

...
Германският канцлер Ангела Меркел ще посети на 20 януари София
Коментари Харесай

Изненадваща, но логична визита на Меркел в София


Германският канцлер Ангела Меркел ще посети на 20 януари София по покана на българския министър председател Бойко Борисов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

След Париж в София

На 17 януари заместник-говорителят на федералното държавно управление в Берлин Улрике Демер заяви, че Ангела Меркел ще пътува на 19 януари за Париж, където ще беседва с френския президент Еманюел Макрон. В центъра на срещата ще бъдат двустранните връзки, сред които и 55-та годишнина от подписването на Елисейския контракт, както и въпроси на европейската и интернационалната политика. След срещата двамата водачи ще дадат конференция.

Прочутият Елисейски контракт е подписан на 22 януари 1963 година от френския президент Шарл дьо Гол и немския канцлер Конрад Аденауер. Той слага нова основа на взаимоотношенията сред Франция и Германия, които са смъртни врагове в две международни войни. Този документ има голямо значение и за европейския план, чийто мотор стават Берлин и Париж.

На същия брифинг от канцлерството оповестиха също по този начин, че на идната заран, 20 януари, канцлерката Меркел пътува за София и там ще се срещне с българския министър-председател Борисов. На тази среща ще се разиска на първо място българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
 Борисов бе посрещнат от Меркел в Берлин Борисов бе посрещнат от Меркел в Берлин / БГНЕС
Изненадваща, само че разумна аудиенция

Посещението на Меркел у нас е изненадващо, разумно и значимо.

Изненадващо е, тъй като бе оповестено като че ли в последната минута /на 17 януари/. Това се изяснява с обстоятелството, че Меркел е в тежки съдружни договаряния със социалдемократите за сформиране на огромна коалиция. Германия през последните месеци е затворена в себе си и визитите на канцлерката в чужбина са съсредоточени до най-необходимите.

Логично е, тъй като Германия има потребност да даде знак към Европа, председателстващата Европейски Съюз България и района. Освен това явно Меркел желае обществено да удостовери положителните си връзки със София. Берлин би трябвало и сигурно ще употребява визитата в България, с цел да артикулира европейската си политика, без значение от сериозната обстановка по съставянето на ръководещата коалиция.

Важно е за България да получи удостоверение от Германия за балканската си политика и целите на председателството. В този аспект е значимо какво ще чуе Борисов от Меркел за най-малко три основни въпроса – връзките с Турция, бежанската политика, Западните Балкани и новите връзки на България и Република Македония.

По отношение на незаконната миграция има явна смяна в позицията на Германия. Това стана видно изключително след срещата на Меркел с австрийския канцлер Себастиян Курц, на която стана ясно, че двете страни ще работят за „ по-силни граници “. А границата на Европейски Съюз е… България!!!
 Важно е за България да получи удостоверение от Германия за балканската си политика Важно е за България да получи удостоверение от Германия за балканската си политика / БГНЕС
Хронология на формалните срещи Борисов-Меркел, без срещите в Брюксел

22.09.2008 година

Посещение на кмета на Столичната община, Бойко Борисов, в Берлин за диалози с федералния канцлер, госпожа Ангела Меркел

24.-26.01.2010 година

Посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Германия по покана на федералния канцлер доктор Ангела Меркел, придружаван от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, министъра на стопанската система и енергетиката Трайчо Трайков и министъра на районното развиване и благоустройството Росен Плевнелиев

11.10.2010 година

Посещение на федералния канцлер доктор Ангела Меркел по покана на министър-председателя Бойко Борисов

18.01.2012 година

Посещение на министър-председателя на България Бойко Борисов при федералния канцлер Ангела Меркел с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и министъра на стопанската система Трайчо Трайков

14.12-15.12. 2014 година

Министър-председателят Бойко Борисов на работно посещаване при федералния канцлер Ангела Меркел, срещи и с ръководителя на Бундестага Норберт Ламерт, с представители на парламентарната група на ХДС/ХСС, както и с ръководителя на фондация „ Конрад Аденауер ” Ханс-Герт Пьотеринг. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР