Германският канцлер Ангела Меркел ще открие днес поредното издание на

...
Германският канцлер Ангела Меркел ще открие днес поредното издание на
Коментари Харесай

Притесненията зад блясъка на автосалона във Франкфурт

Германският канцлер Ангела Меркел ще открие през днешния ден следващото издание на автосалона във Франкфурт – ревю с над 120 годишна история, което ще продължи до 22 септември. Тази година обаче това е евентуално най-постното издание откъм изложители.

Реално заети са към 30% от площите на панаира във Франкфурт, като даже в ангажираните покои въздухът е нетипично доста. Сред изложителите липсват към 30 от непрекъснато присъстващите компании, измежду които и колоси като Fiat Chrysler, Alfa Romeo, Jeep, Peugeot, Citroen, Toyota, Volvo, Mitsubishi, Nissan, Toyota, Ferrari, Rolls-Royce, или общо производители, които продават към 30% от всички коли на Стария континент.

В последна сметка изложителите са към 800 от 30 страни, при близо 1000 при последното издание през 2107 година. 79 от фирмите са от Китай, измежду които и три автомобилни марки. Това трансформира страната в най-големия задграничен участник на автосалона. Като цяло присъстващите са се пробвали да придадат искра на своите експозиции и са се справили, само че разходката сред празните покои основава минорно въодушевление.

 Притесненията зад блясъка на автосалона във Франкфурт

До огромна степен то кореспондира и с настроението на множеството компании, обезпокоени от спада на продажбите както в Европа, по този начин и в целия свят.

От Volkswagen Group и BMW Group не скриват, че са обезпокоени от разногласието сред Съединени американски щати и Китай за митата, защото създават огромна част от най-популярните си модели оттатък океана. Когато продажбите в Европа се сринаха при последната рецесия, точно Китай ги избави, само че в този момент този избавителен пояс го няма.

Неяснотите към Брекзит също се отразяват отрицателно, защото от една страна продажбите на един от огромните пазари в Европа се срутват, а от друга фирмите с мощности там не знаят какво ги чака.

 Притесненията зад блясъка на автосалона във Франкфурт
© Reuters

В резултат, още през юни Асоциацията на производителите на коли в Европа (ACEA) поправя прогнозите си за тази година за продажбите в Европейски Съюз и вместо най-малък растеж, чака по-скоро спад от към 1%.

Общите продажби в целия свят също евентуално ще тръгнат надолу, като за момента се приказва за съвсем пет милиона доставки по-малко, или малко над 78.3 милиона.

Дойде ли електрическата гражданска война

Притеснения има и за по-далечното бъдеще, поради все по-строгите еконорми, които би трябвало да бъдат покрити през идващите години, с цел да няма санкции от страна на Европейския съюз. В резултат автосалонът във Франкфурт може да се смята за повратна точка в налагането на електрическите автомобили.

Една разходка из щандовете е задоволителна, с цел да се сътвори това усещане. На повече от тях за първи път колите с електромотори – електрически автомобили и хибриди бяха изместили от сцената тези с обичайни мотори.

В допълнение съвсем всички дебютирали концептуални модели, в случай че не електрически автомобили, бяха плъг-ин хибриди. Дори при производител като Porsche, цялата забележима част от щанда беше заета от разнообразни разновидности на първия им електрически автомобил Taycan. Същата беше обстановката при Volkswagen, Seat, Honda, Opel и други.

Във Франкфурт дебютираха значими нови модели на ток в разнообразни сегменти, като се стартира от най-достъпните – Volkswagen ID.3, Honda e и Opel Corsa e, базовите модели, на които ще костват под 30 хиляди евро и се стигне до към този момент упоменатият Taycan, със стартова цена над 152 хиляди евро.

 Производителите организират и самобитна осведомителна акция за електрическите автомобили, с цел да срещнат евентуалните купувачи с техните преимущества.
© Reuters

Производителите организират и самобитна осведомителна акция за електрическите автомобили, с цел да срещнат евентуалните купувачи с техните преимущества.

Към момента, електрически автомобил може да се откри съвсем във всеки известен авто клас. Освен това, упованията са до 2021 година на пазара в Европейски Съюз да се появят към 20 нови модела на ток.

Плановете на огромните

Във Франкфурт водещите производители оповестиха съществени електрически упоритости. При представянето на своя eлектромобил ID.3 от Volkswagen сподели, че ще влагат 9 милиарда евро в създаването на екомодели. Плановете са до четири години да оферират 20 модела с електромотор, продажбите на които да стигнат 10 млн. броя в идващите 10 години.

 Притесненията зад блясъка на автосалона във Франкфурт
© Reuters

От Mercedes, който показаха прототипа Vision EQS, считан за предвестител на електрическата опция на лимузината S-класа и серийния ван на ток EQV, оповестиха, че ще имат 10 електрическия автомобил до 2025 година.

От BMW Group форсираха леко проектите си за електрификация, като възнамеряват да пуснат 25 модела с електродвигатели (електромобили и плъг-ин хибриди) до 2023, вместо 2025 година. Във Франкфурт беше показано първото MINI на ток, както и първообраз, от които ще се появи сериен модел на водород с горивна клетка. Като цяло упованията на BMW Group са да продаде 1 млн. електрифицирани коли до 2021 година.

 Притесненията зад блясъка на автосалона във Франкфурт
© Reuters

За фирмите, които още не са решили дали да влагат в електрическите автомобили, а такива има не малко, немският колос в производството на автомобилни съставни елементи предлага готово решение - изцяло оборудвано шаси за кола на ток. За производителя остава единствено да инсталира върху него купето. Това решение дава късмет на пазара да влязат и нови играчи.

Пречките пред електрическите автомобили

Има обаче и неясноти, и главната е дали купувачите споделят ентусиазма на производителите, защото пред електрическите автомобили има редица спънки. Остава казусът със зарядните станции, като към края на 2018 година в страните от Европейски Съюз е имало 145 хиляди сходни точки. От една страна те са три пъти повече в сравнение с през 2013 година От друга обаче 75% от тях са в четири страни - Холандия, Германия, Франция и Англия.

 Притесненията зад блясъка на автосалона във Франкфурт
© Reuters

Не е без значение и фактът, че съгласно прогнозите са нужни най-малко 2.5 млн зарядни станции през 2030 година, в случай че проектите за навлизането на електрическите автомобили се осъществят.

Все още стои въпросът и с по-високата цена на колите на ток, по отношение на тези с обичаен мотор. Проучване на Асоциацията на производителите на коли в Европа (АСЕА), оповестено през вчерашния ден, открива директна връзка сред приходите на популацията в една страна и продажбите на електрически автомобили.

 Притесненията зад блясъка на автосалона във Франкфурт
© Reuters

Според данните, в страните с Брутният вътрешен продукт под 29 000 евро на човек, те държат под 1% от продажбите през предходната година, като това важи за съвсем всички страни от Централна и Източна Евроха, плюс Гърция, Испания и Италия. В същото време дял от 4.5% от общите реализации, електрическите автомобили имат в страни с Брутният вътрешен продукт на човек от 42 000 евро. От АСЕА са обезпокоени, че все още единствено 12 страни дават бонуси при покупка на електрически автомобили.

Потенциална спънка пред налагането на колите на ток е и тяхната съмнителна екологичоност, идваща от най-малко два фактора – нездравословните излъчвания, които се отделят при производството на тока, който употребяват и рисковите боклуци, оставащи след края на живота на батериите. Така или другояче обаче наподобява походът на електрическите автомобили наподобява едвам в този момент стартира. А те несъмнено има какво да превземат. По данни на JATO Dynamics в Европа за първото полугодие едвам 1.8% от всички продадени нови коли са били на ток. Очакванията са до 2021 година те да приближат 3 на 100, или към 400 хиляди от общо 15 милиона продажби.

Другите трендове

Автосалонът във Франкфурт обрисува още най-малко две направления на развиване за колите на бъдещето – все по-широкото нахлуване на автономността и свързаността с външния свят.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Автосалон Франкфурт (242)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР