Германският канцлер Ангела Меркел ще има трудни разговори в петък

...
Германският канцлер Ангела Меркел ще има трудни разговори в петък
Коментари Харесай

Меркел няма време за голф, готви се за трудни разговори с Тръмп


Германският канцлер Ангела Меркел ще има сложни диалози в петък с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп в миг, когато Вашингтон и Берлин са на друго мнение по редица въпроси, вариращи от търговията до договорката с Иран, сподели предишния петък нейният координатор по трансатлантическите връзки.

Предпазливата Меркел не съумя да построи положителни персонални връзки с шумния и нагъл Тръмп и атмосферата на нейното еднодневно работно посещаване в Белия дом евентуално ще бъде в ослепителен контрастност с атмосферата на тридневното публично посещаване на френския президент Еманюел Макрон, което също ще се състои тази седмица.

Въпреки огромните разлики във възрастта и политическите възгледи 40-годишният интелектуалец и центрист Макрон се схваща със 71-годишния десен републикански водач, до момента в който 63-годишната Меркел и Тръмп даже не бяха разговаряли в продължение на пет месеца преди 1 март т.г.

" Тази аудиенция несъмнено няма да е лесна ", споделя Петер Байер, член на десноцентристката партия на Меркел Християндемократически съюз, който преди малко пое ролята на трансатлантически координатор на фона на възходящото напрежение сред Съединени американски щати и Европа.
Той обаче отхвърли догатките, че Меркел ще бъде посрещната не толкоз добре като Макрон, който идва в Съединени американски щати в понеделник, или като японския министър председател Шиндзо Абе, който игра голф с Тръмп.

" Няма време за губене с церемониалности ", споделя Бауер във връзка пътуването на Меркел и прибавя: " Честно казано, не мога да си показва канцлера да играе голф ".

" Трудна работа "

" Смятам, че визитите на Макрон и Меркел би трябвало да се възприемат като една ", споделя той. " Макрон ще се погрижи за хубавата картина и ще изиграе ролята си. Меркел ще достави сложната работа и ще изиграе своята ".

Меркел и Макрон са в тясно съдействие за реформиране на еврозоната и подсилване на Европейския съюз, който се стреми да резервира единството си - макар идното овакантяване на Англия, една от най-големите си членки - против засилващия се протекционизъм на администрацията на Тръмп и настъпателността на Русия. Изключенията за Европейски Съюз за американските мита за импорт на алуминий и стомана изтича на 1 май.

" Търговският въпрос несъмнено е най-неотложният проблем ", споделя Байер.

" Илюзорно е всички проблеми да бъдат решени до 1 май. Целта би трябвало да бъде, от една страна, да се стигне до удължение [на периода на гратисния период], а от друга - европейците би трябвало, несъмнено, да бъдат изключени от цените на Съединени американски щати за стоманата и алуминия ", прибавя той.

Друга гореща тематика ще бъде многостранната нуклеарна договорка с Иран. Тръмп даде на подписалите я европейски страни - Германия, Франция и Англия - период до 12 май " да оправят ужасните недостатъци " на нуклеарната договорка от 2015 година, контрактувана от администрацията на Обама, или ще възвърне анулираните наказания на Съединени американски щати против Иран.

" Споразумението въобще не е толкоз неприятно, колкото го разказва Тръмп ", споделя Байер. По думите му " светът е по-добър със съглашения, в сравнение с без тях ".

Меркел ще би трябвало също по този начин да убеди Тръмп, че Германия има принос във външната и отбранителната политика. Тръмп притиска европейските съдружници да покрият условието на НАТО да харчат за защита два % от своя Брутният вътрешен продукт и загатва, че Съединени американски щати може да не защищават страни, които не вършат това. През 2017 година Германия е отделила тъкмо 1,13 на 100 от своя Брутният вътрешен продукт за защита.

" Американците безспорно дадоха явен знак, че чакат повече от немските военни ", споделя Байер. " Меркел би трябвало да обясни какъв е бил приносът на Германия до момента ", прибавя той.

" Това обгръща задгранични задачи от Мали до Афганистан и филантропична помощ в Сирия. Германия се е заела и е ангажирана с задачата на НАТО за 2-та % ", декларира немският координатор по трансатлантическите връзки.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР