Германският канцлер Ангела Меркел ще е в Унгария на 19

...
Германският канцлер Ангела Меркел ще е в Унгария на 19
Коментари Харесай

Меркел и Орбан ще отбележат заедно годишнина от "протестния пикник" от 1989 г.

Германският канцлер Ангела Меркел ще е в Унгария на 19 август за трийсетгодишнината от проява за мир, за която се счита, че е ускорила разпадането на Източния блок, съобщи ДПА.

В град Шопрон, на границата с Австрия, тя ще означи дружно с унгарския министър председател Виктор Орбан датата, на която събиране на външните министри на Австрия и Унгария, замислено за " пикник на единството " в Европа, задейства събитията, отворили пътя и за рухването на Берлинската стена. След като те алегорично разрязват гранична бариера сред неутралната и социалистическата страна, стотици източногерманци, поканени на събитието, се възползват, с цел да избягат през Австрия в Западна Германия. Унгарски жители вършат същото, с цел да изоставен страната, откакто за няколко часа управляващите в двете страни вземат решение да отворят границата в името на единството на Европа.

" Германия е признателна на Унгария. Независимо от това отношението към Будапеща е хладно, откогато там през 2010 година ръководи десният националист Виктор Орбан, " написа ДПА, която напомня за рецензиите против него поради върховенството на закона и устрема за оприличаване на някои практики от страни като Русия и Китай.

Последното посещаване на Меркел, чиято партия е от същото европейско политическо семейство като краткотрайно отстранената на Орбан, през 2014 година Унгарският министър председател, през днешния ден упрекван от локални и европейски наблюдаващи в ограничение на права и свободи, се прочува като една от емблемите на демократичните промени в страната, въпреки историци да спорят дали ролята му е значима колкото на доста други фигури.

Междувременно Берлин заяви и че немският външен министър Хайко Маас ще прекара два дни във Варшава за 75-ата годинина от началото на Втората международна война на 1 септември. Сред тематиките на срещите ще е " отговорността " за войната, въпреки съгласно външния министър на Полша Яцек Чапутович опцията за желаните от Варшава репарации да не е непосредствено част от дневния ред.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР