Германският канцлер Ангела Меркел ще бъде изправена пред изпитанието да

...
Германският канцлер Ангела Меркел ще бъде изправена пред изпитанието да
Коментари Харесай

Меркел дискретно се обръща към Пекин, за да противостои на Тръмп

Германският канцлер Ангела Меркел ще бъде изправена пред тестването да работи внимателно, дипломатично и уравновесено, когато тази седмица посети Китай. Визитата ѝ е помрачена от комерсиалните закани на президента Доналд Тръмп и неговото решение да изтегли Съединени американски щати от иранското нуклеарно съглашение.

Германия и Китай, две страни експортьори, които имат огромен търговски остатък със Съединените щати, се озоваха на мушката на Тръмп и се мъчат да запазят многостранния международен ред, основаващ се на правила, от който зависи тяхното благополучие.

Докато домакините на Меркел може и да горят от предпочитание да изпратят обръщение към Вашингтон за цялостна китайско-германска взаимност, то тя самата няма да е склонна да покаже прекомерно намерено обща позиция с Пекин в борба с дълготраен съдружник на Берлин.

Правителството на Меркел споделя доста от безпокойствата на администрацията на Тръмп за китайските бизнес практики. И освен това състояние канцлерът ще се стреми да изпрати двойно обръщение, съчетаващо мощна отбрана на мултилатерализма и сериозен апел към Пекин да играе почтено в бранша на търговията и вложенията.

" Политиките на Тръмп трансфораха тази много рутинна аудиенция за отбелязване на началото на новото немско държавно управление в посещаване със особено значение ", сподели Себастиан Хайлман, шефът на MERICS, берлински мозъчен концерн за Китай.

Германски посланик дефинира визитата като доста сложен балансиращ акт за канцлера, който пътува предишния месец до Вашингтон, с цел да лобира пред Тръмп да не изтегля Съединени американски щати от иранската нуклеарна договорка, единствено с цел да види по какъв начин той прави точно това броени дни по-късно и заплашва със наказания европейските компании, които не престават да съблюдават съглашението.

Посещението ще е единадесетото за Меркел в Китай, откогато стана канцлер през 2005 година. Придружена от делегация от към 20 ръководители на немски компании, тя ще даде взаимна конференция с китайския министър председател Ли Къцян в четвъртък, преди да участва на вечеря, дадена от президента Си Цзинпин.

В петък Меркел ще пътува до китайския град Шънчжън за диалози с представители на локалните управляващи, а по-късно ще почете откриването на " иновационен център " на Германската търговско-промишлена камара и ще посети цех на Siemens и китайска стартъп компания.

Застраховка против Тръмп

В Германия се следи възходящо безпокойствие за ролята на китайската страна в стопанската система при президента Си - от нов закон за киберсигурността, през въздействието на функционери на комунистическата партия в смесени сдружения до самодейността " Произведено в Китай 2025 ", на която някои гледат като на опасност за преобладаващите позиции на немската промишленост.

При изискване че немските компании обаче не престават да развиват преуспяващ бизнес в Китай, държавното управление на Меркел е подложено на вътрешен напън да не възприема конфронтационна позиция, по този начин както направи Тръмп, заплашвайки Китай с търговски мита за милиарди долари.

" Въпреки безпокойствата немските компании въртят доста сполучлив бизнес в Китай ", съобщи Хюберт Линхард, ръководител на Азиатско-тихоокеанския комитет на немския бизнес. " Много компании вършат забележителен дял от своите доходи там. Китай е пазар, от който в действителност се нуждаем. "

Торстен Бенер, шеф на института Global Public Policy в Берлин, сподели, че немското държавно управление би предпочитало да работи с американската администрация, с цел да издейства от Пекин отстъпки в региона на търговията и вложенията.

Общ метод наподобява неосъществим при Тръмп, съобщи той, и по тази причина Германия почувства нужда да " се застрахова против най-лошите изстъпления " на американския президент. По редица значими международни въпроси - от измененията в климата, през свободната търговия до иранската договорка - Берлин в този момент има повече общо с Пекин, в сравнение с с Вашингтон.

" В миг, когато администрацията на Тръмп не наподобява заинтригувана от трансатлантическото партньорство, Европа би трябвало да се грижи за своите ползи ", съобщи Михаел Шефер, някогашен немски дипломат в Китай, който в този момент е ръководител на фондацията BMW.

" Част от това е намирането на сътрудници, с които да може да работи в отбрана на тези ползи. Китай е кадърен да играе значима роля в доста от тези области. " /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР