Германският канцлер Ангела Меркел се върна от лятната си почивка

Германският канцлер Ангела Меркел се върна от лятната си почивка ...

Меркел: Запътили сме се към труден период.


Германският канцлер Ангела Меркел се върна от лятната си почивка малко по-песимистично настроена за състоянието на германската икономика, но и изглежда по-решена да предприеме нещо по въпроса.

„Вярно е, че сме се запътили към един труден период“, заяви тя на събитие във вторник, цитирана от Bloomberg. По думите й правителството ще следи отблизо икономическите данни за второто тримесечие и след това за третото. „Ще реагираме в зависимост от ситуацията“, заяви тя.Още по тематаФлиртът на Германия с рецесията прати инвеститорското доверие на 8-годишно дъноЗадава ли се търговска война между САЩ и Германия?Германия трябва да изостави целта за 2% военни разходи от БВП

Това е първият път, в който Меркел дава сигнал, че правителството ще трябва да стане по-проактивно в отговора си на икономическото забавяне. Въпреки това според канцлера „засега“ няма необходимост от пакет от мерки за стимулиране на растежа.

През последните седмици се увеличиха призивите от страна на бизнеса и политическите кръгове за въвеждане на стимули. В същото време воденият от християндемократите консервативен блок на канцлера потъна в социологическите проучвания преди нови ключови регионални избори следващия месец.

Прогнозите са икономическият растеж тази година да достигне едва 0,6%, като основна причина са последствията от бушуващата глобална търговска война, която удари силно зависимата от износа германска индустрия.  Растежът се забави от 2,2% през 2017 г. до 1,4% през 2018 г.

Данните за брутния вътрешен продукт за второто тримесечие се очакват в четвъртък, като икономистите очакват свиване на икономиката с 0,1%.

„Местното търсене все още до известна степен подкрепя икономиката“, заяви Меркел, която в рамките на изказването си също така потвърди, че няма да се кандидатира за публичен пост след края на мандата си през 2021 г.

На базата на проектобюджета на Германия за 2020 г. става ясно, че правителството ще се придържа към политиката си за отказ от увеличаване на нетния дълг.

Източник: investor.bg