Германският канцлер Ангела Меркел се срещна днес с представители на

...
Германският канцлер Ангела Меркел се срещна днес с представители на
Коментари Харесай

Германия се оплака от недостиг на работна ръка, ще търсят кадри извън ЕС

 Германският канцлер Ангела Меркел се срещна през днешния ден с представители на бизнеса и синдикатите, с цел да изготвят тактики за привличане на квалифицирани чиновници от страни отвън Европейски Съюз, съобщи Асошиейтед прес.

През уикенда Меркел предизвести за заплаха от изнасяне на компании от Германия заради липса на квалифицирани фрагменти. По думите й първите два стълба на държавния метод към казуса би трябвало да бъдат обезпечаване на квалификации за германците и полагане на старания за привличане на експерти от страни, които не са членки на Европейски Съюз. Само че тези стъпки няма да бъдат задоволителни, Германия би трябвало да наеме служащи от такива страни, добави тя.

Меркел акцентира, че по света има засилена конкуренция за привличането на квалифицирани служащи и прикани Германия да предложи привлекателни работни условия. " Важно е в трети страни да бъдем възприемани като космополитна и забавна страна ", добави тя.

Закон, който ще влезе в действие на 1 март следващата година, ще улесни жителите на страни отвън Европейски Съюз да получават работна виза и да си намират работа в Германия.

От дефицит на фрагменти се оплакват браншове като осведомителните технологии и здравните грижи.

Според проектопредложенията, разисквани през днешния ден, държавното управление се надява да ускори използването на профилиран информативен портал за квалифицирани служащи, който включва директна линия и съвет по заетостта. Планът също така приканва фирмите да оферират повече позиции за чужденци, осведоми ДПА.

Преди днешните диалози министърът на труда и обществените въпроси Хубертус Хайл съобщи, че участниците ще обсъдят върху кои страни немските бизнес водачи желаят да се съсредоточат, както и върху премахването на бюрократични спънки. Той увери, че задачата не е подбиване на немските заплати.

56 на 100 от предприятията, взели участие в изследване на Търговската и индустриална камара споделят, че дефицитът на квалифицирани служащи е най-големият риск, пред който са изправени. Една трета от запитаните предприятия към този момент са взели на работа квалифицирани служащи от чужбина, в това число от страни отвън Европейски Съюз.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР