Германският канцлер Ангела Меркел се противопоставя на американските планове за

...
Германският канцлер Ангела Меркел се противопоставя на американските планове за
Коментари Харесай

Меркел е против плановете на САЩ да изтегли и дислоцира войските си

Германският канцлер Ангела Меркел се опълчва на американските проекти за евакуиране на хиляди бойци на Съединени американски щати от Германия, съобщи говорителка на държавното управление на брифинг в Берлин.
Улрике Демер добави, че постоянно било казвано, че е " значимо и добре " американските бойци да бъдат ситуирани в Германия.
Тя акцентира, че германско-американските връзки остават " извънредно значими " макар последното американско решение.
Миналата седмица американският министър на защитата Марк Еспер разгласи проекти да изтегли близо 12 000 бойци, основани в Германия.
Като част от проекта Съединени американски щати ще приберат към 6400 бойци вкъщи и ще реалокират към 5400 в други страни в Европа.
Реагирайки на решението на Еспер, координаторът за трансатлантическите връзки в немското държавно управление Петер Байер подлага на критика американските проекти, заявявайки, че " геополитически няма смисъл за Съединени американски щати ".
Пред организация ДПА той също сподели, че проектът за понижаване на съвсем 35 000 бойци до 25 000 " не отгонваря на ползите по сигурността на Германия или НАТО ".
Байер изрази вяра, че проектът на американския президент Доналд Тръмп за евакуиране на американските войски от Германия в последна сметка ще се провали.
" Във Вашингтон има доста съперници, освен измежду демократите, само че и измежду републиканците и в Пентагона. Възможно е тези проекти към момента да се провалят ", сподели Байер.
Тръмп неведнъж е заплашвал, че ще изтегли войски от Германия поради нежеланието на страната фрапантно да усили своите военни разноски. На няколко пъти той посочи на Меркел, че не е постигнала задачата на НАТО за 2% военни разноски от брутния вътрешен разход (БВП).
" Така че ние плащаме 4% до 4,3%, когато Германия заплаща 1% до 1,2%, най-вече 1,2%, при доста по-малък Брутният вътрешен продукт. Това не е заслужено ", съобщи Тръмп през декември.
Според НАТО Германия сега харчи 1,38% от своя Брутният вътрешен продукт за армията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР