Германският канцлер Ангела Меркел се опитва да намери компромис по

...
Германският канцлер Ангела Меркел се опитва да намери компромис по
Коментари Харесай

Меркел опитва да предотврати криза в коалицията заради политиката за мигрантите

Германският канцлер Ангела Меркел се пробва да откри компромис по мигрантската политика с баварските си сътрудници за отбягване на рецесия в ръководещата коалиция единствено три месеца след идването на власт на държавното управление, съобщи " Ройтерс ".

На карта е сложена личната й власт, а евентуално и бъдещето на съюза й с баварските консерватори и социалдемократите в миг, когато раздялите в Европа доближават върхова точка поради кораба с африкански мигранти, който Италия и Малта отхвърлиха да одобряват.

Конфронтацията с министъра на вътрешните работи Хорст Зеехофер и неговия баварски Християнсоциален съюз (ХСС) е поради неговия " изчерпателен проект за миграцията " - документ, в който той желае да покаже на гласоподавателите нова твърда линия преди сложните избори в Бавария през октомври.

Снощното тричасово " спешно съвещание " на управленията на двете партии, които имат обща парламентарна група, е приключило малко преди среднощ без намиране на решение, заяви многотиражният в. " Билд ", представен от " Асошиейтед прес ".

Освен това в прорез с нормалната процедура парламентарните групи на ХСС и Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел тази заран заседаваха настрана, а вътрешнополитическата конюнктура в ХДС е " извънредно комплицирана ", показва ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Министър Зеехофер е декларирал на съвещанието на неговата партия, че е подготвен да скъса с Меркел по политиката за предоставяне на леговище и да продължи с промените независимо, съобщи ДПА. Зеехофер е споделил, че няма да поддържа поддържаните от канцлерa общоевропейски правила по миграцията, в случай че двамата не реализиран съглашение по какъв начин да се действа с търсещите леговище, които към този момент са на немската граница.

Меркел няма предпочитание да предложи едностранни ограничения, тъй като се притеснява, че подобен ход ще подкопае солидарността в Европейски Съюз по въпроса. Според източници, на които се базира " Ройтерс ", депутати от ХДС са се съгласили да поддържат компромисно предложение на Меркел, само че не е ясно дали това задълбочава рецесията или е стъпка към допустимо договаряне.

Меркел се опълчва на тази част от проекта, която разрешава на немските управляващи да отхвърлят мигранти на границата на страната, в случай че те към този момент са регистрирани в други южноевропейски страни от Европейски Съюз. Такъв ход би бил цялостен поврат на нейната политика на отворени порти от 2015 година насам, която към този момент е с стеснен мащаб. Меркел акцентира, че в случай че Германия постъпи по този начин, същото ще създадат и другите страни в общността, по тази причина общоевропейско решение е най-хубавият метод.

Канцлерът предлага мигрантите, получили отвод в Германия, да бъдат връщани на границата й. Меркел се пробва да печели време до срещата на върха на Европейски Съюз на 28 и 29 юни, където ще се договорят двустранни и тристранни съглашения с обособените страни, в които мигрантите са получили първа регистрация, само че от които те отпътуват за Германия.

Днес партията на Меркел популяризира изказване, че евентуално решението по въпроса е близо и поддържа компромисно предложение - хората, на които е било отказано леговище в Германия, да бъдат връщани, в случай че се опитат още веднъж да преминат границата. Засега няма реакция на това предложение от ХСС, съобщи ТАСС.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР