Германският канцлер Ангела Меркел реши да не се присъединява към

...
Германският канцлер Ангела Меркел реши да не се присъединява към
Коментари Харесай

Меркел и Юнкер са сдържани към новата инициатива на Макрон за климата

Германският канцлер Ангела Меркел реши да не се причислява към самодейността за климата, стартирана от Франция и няколко страни от Европейски Съюз, въпреки че поддържа доста от точките й, съобщи ДПА.

Меркел сподели, че нейното държавно управление не може да се причисли към самодейността, тъй като климатичните цели на Германия до 2050 година се разграничават от тези на други страни. Германия се стреми да понижи до 2050 година въглеродните излъчвания от 80 на 95 % спрямо равнищата от 1995 година, а френската самодейност приканва за нулеви излъчвания до 2050 година

До момента към френската самодейност са се включили Белгия, Люксембург, Холандия, Дания, Швеция, Португалия и Испания. Меркел обаче предложи " коалиция на искащите " в Европа, която да разреши уеднаквено " таксуване " на въглеродните излъчвания.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер сподели, че страните от Европейски Съюз би трябвало да се съсредоточат върху краткосрочните цели за климата, преди да си слагат по-амбициозни дълготрайни цели.

През последните дни френският президент Еманюел Макрон направи няколко изказвания, свързани със отбраната на околната среда. Той изложи схващанията си и на среща с специалисти по биоразнообразие в Елисейския замък, и в текст, подписан от още осем европейски водачи, който приканва битката против измененията в климата да стане " крайъгълен камък на европейския дневен ред " през идващите пет години, съобщи " Франс прес ".

Символично тези деветима европейски водачи се срещнаха през вчерашния ден на централния площад в Сибиу с три млади активистки от Румъния, Белгия и Германия, които им връчиха петиция, подписана от 70 хиляди младежи. В нея се приканва Европейски Съюз " да работи без отсрочване " за екологичен преход в духа на придвижването, подето от младата шведка Грета Тунберг.

Вчера в Сибиу Макрон предложи в Европейски Съюз да бъде основана специфична банка за финансиране на планове в региона на климата и екологията, съобщи ТАСС. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР