Германският канцлер Ангела Меркел призна, че има конфронтации с френския

Германският канцлер Ангела Меркел призна, че има конфронтации с френския ...

Меркел призна, че има "конфронтации" с Макрон, той ги нарече "плодотворни".


Германският канцлер Ангела Меркел призна, че има "конфронтации" с френския президент Еманюел Макрон, предаде Франс прес.

"Разбира се, имаме сблъсъци", казва Меркел в публикувано интервю за в. "Зюддойче цайтунг" и добавя, че "има различия в манталитета" между нея и френския президент и разлики в начина, по който двамата възприемат ролите си.
Франция и Германия са категорични: Предоговаряне на споразумението за брекзит не може да има Позицията им е единодушна и беше потвърдена днес в Париж от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон
През последните месеци двамата имаха редица разногласия, вариращи от замразяването на оръжейните продажби за Саудитска Арабия, за което Германия взе решение след убийството на журналиста Джамал Хашоги, до бъдещето на ЕС, през Брекзит и дадените на Великобритания отсрочки.

Меркел обаче подчертава в интервюто постигнатия "огромен напредък" благодарение на френско-германския тандем, по-специално напредъка в отбраната.

"Решихме заедно да разработим боен самолет и танк. Това, че разчитаме повече едни на други в политиката на отбраната е знак на доверие", изтъква Меркел.
Франция и Германия подписаха договора за тясно сътрудничество (ВИДЕО) Той е стъпка към създаването на европейска армия, заяви Ангела Меркел
През януари двамата лидери също така подписаха Аахенския договор за френско-германската интеграция и сътрудничество, пише БТА.

„С Ангела Меркел имаме плодотворна конфронтация”, заяви от своя страна Еманюел Макрон след публикуваното интервю с Меркел.

"Трябва да приемем моментните разногласия, да приемем това, че не сме напълно съгласни за всичко, за да изградим компромис с Германия и да можем да напредваме", каза Макрон на пресконференция в Елисейския дворец.

"Не мога да повярвам нито в стерилната конфронтация, нито в стерилното разбирателство, вярвам в плодотворната конфронтация. Тоест човек предлага, тества партньора и двамата се опитва заедно да постигнат компромис", допълни Макрон.

"Онова, което се очаква от Франция в Европа, е да каже какви са нейните амбиции и после да изгради компромис с Германия, за да може да напредваме. Това е нашата история, това е сърцето на нашата връзка", заключи Макрон.

Източник: btvnovinite.bg