Германският канцлер Ангела Меркел призна, че има конфликтни отношения с

Германският канцлер Ангела Меркел призна, че има конфликтни отношения с ...

Меркел: Съществуват конфликти в отношенията ни с Еманюел Макрон.


Германският канцлер Ангела Меркел призна, че има конфликтни отношения с френския президент Еманюел Макрон.

"Разбира се, отношенията ни са белязани от конфликти", казва Меркел в публикувано днес интервю за Süddeutsche Zeitung и добави, че "има разлики в манталитета" между нея и френския президент и "разлики в начина, по който двамата възприемат ролите си". Още по тематаМеркел намекна, че Германия може да се присъедини към климатичната инициатива на ЕСBloomberg: Кристалина Георгиева с реални шансове да оглави ЕК

През последните месеци тези двама европейски лидери имаха редица разногласия, вариращи от замразяването на оръжейните продажби за Саудитска Арабия, за което Германия взе решение след убийството на журналиста Джамал Кашоги, до бъдещето на ЕС, през Brexit и дадените на Великобритания отсрочки.

Меркел обаче подчертава в интервюто постигнатия "огромен напредък" благодарение на френско-германския тандем, по-специално напредъка в отбраната.

"Решихме заедно да разработим боен самолет и танк. Това, че разчитаме повече едни на други в политиката на отбраната е знак на доверие", изтъква Меркел.

През януари двамата лидери също така подписаха Аахенския договор за френско-германската интеграция и сътрудничество.

"Дали тези отношения са се влошили през последните месеци? "Не, ни най-малко", уверява Меркел. Тя обаче поставя ударението върху различните политики на двете страни.

"Аз съм канцлер на коалиционно правителство и съм много по-зависима от парламента, отколкото френският президент, който няма право да влиза в парламента" в името на разделението на изпълнителната и законодателната власт, казва Меркел.

По повод изборите за Европейски парламент следващата седмица Меркел смята, че те "са много важни, това са специални избори".

"Мнозина се тревожат за Европа, аз също", казва тя.

Меркел заявява в интервюто, че интересите на европейските страни участнички в иранското ядрено споразумение съвпадат с интересите на Русия и Китай, съобщи ТАСС.

Тя признава, че "Европа изглежда слаба в ситуацията около Иран, от една страна защото еврото не е водеща валута като щатския долар и за Европа е трудно да противопостави нещо на санкциите на САЩ. От друга страна Европа се развива. Това, че тя не е толкова разединена по този важен въпрос, колкото беше по време на войната в Ирак, само по себе си е ценно", казва германският канцлер.

Тя отбелязва, че в ЕС постоянно се налага да се изготвят общи позиции. "Това често е трудно заради различията в интересите, но се получава, нека помислим за политиката ни към конфликта в Украйна", казва Меркел.

Канцлерът напомня и, че ЕС е изготвил обща стратегия и за отношенията със страните от Африка.

"Напредваме стъпка по стъпка, макар и политическата ни сила засега да не отговаря на икономическите ни способности", заявява Меркел.

/БТА/

Източник: investor.bg