Германският канцлер Ангела Меркел пристига в София днес, поканена от

...
Германският канцлер Ангела Меркел пристига в София днес, поканена от
Коментари Харесай

Меркел и Борисов ще се срещнат в София ден преди решаващ вот за германската политика

Германският канцлер Ангела Меркел идва в София през днешния ден, поканена от премиера Бойко Борисов.

Визитата не беше оповестена до началото на тази седмица, когато държавната пресслужба и екипът на Меркел в Берлин не оповестиха, че канцлерът ще разиска целите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз и настоящи политически тематики. По-късно пресслужбата на немското държавно управление разгласява ново известие за пътуванията ѝ - както до Париж, приключило през вчерашния ден, по този начин и до София, а частта за България беше с подзаглавие " Заедно за Европейски Съюз на бъдещето ". Часове преди събитието програмата му не е публично известна, само че се чака двамата да създадат взаимно изказване пред медиите, откакто беседват.

След срещата си с Макрон Меркел сподели, представена от " Ройтерс ", че Европа би трябвало да работи и за подсилване на външните си граници - тематика, по която разговаряха и австрийският външен министър Карин Кнайсл и българският ѝ сътрудник Екатерина Захариева в София този четвъртък.

За Борисов появяването на Ангела Меркел в София безспорно е от огромно значение като жест персонално към него и към страната, само че главните ѝ цели по време на визитата ще са свързани с проблемите, създавали рецесии в Европейски Съюз през последните години: Брекзит, мигрантите и бежанците, битката против тероризма, разлома сред Западна и Източна Европа и изтънелия бюджет на Европейски Съюз. Важни ще са обаче и балканските съседи на България и то освен Западните Балкани, а и Турция на фона на известията от дипломатически източници в сряда, че в София може да се провежда среща на високо ниво сред съюза и Турция, означи през вчерашния ден " Дойче веле ".

Меркел идва в София единствено ден преди решаващия избор в партията на социалдемократите в Германия за това дали да бъде образувано ново държавно управление с нейния Християндемократически съюз (ХДС) и сътрудниците им от Християнсоциалния съюз (ХСС).

Ако членовете на партията гласоподават с " не ", това може да подтикне немския канцлер да опита да сформира държавно управление на малцинството, да свика нови избори или даже да дефинира ориста на най-дълго управлявалия водач в Европа.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (98)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР