Германският канцлер Ангела Меркел предупреди днес британския премиер Борис Джонсън,

...
Германският канцлер Ангела Меркел предупреди днес британския премиер Борис Джонсън,
Коментари Харесай

Меркел предупреди Джонсън, че е малко вероятно да се постигне сделка за Брекзит

Германският канцлер Ангела Меркел предизвести през днешния ден английския министър председател Борис Джонсън, че е доста дребна вероятността да се реализира съглашение за Брекзит поради неналичието на нови оферти на Лондон за Ирландия, предадоха " Франс прес " и ДПА, като се позоваха на " Даунинг стрийт " 10.

Двамата водачи са имали телефонен диалог, до момента в който в Брюксел се водят тежки договаряния за отбягване на Брекзит без съглашение на 31 октомври въз основа на план, показан предходната сряда от Джонсън.

Меркел даде да се разбере, че по-скоро е малко евентуално да се стигне до договорка и че Европейският съюз има право да наложи несъгласие върху напускането на митническия съюз от Англия, съобщи канцеларията на Джонсън.

Германското държавно управление към този момент не е коментирало английското изказване.

Според източник от " Даунинг стрийт ", в случай че позицията на Меркел Северна Ирландия да остане в митническия съюз на Европейски Съюз, е позицията на блока, тогава договорката е невъзможна.

Говорителят на английската Лейбъристка партия за Брекзит Киър Стармър упрекна консервативното държавно управление на Джонсън, че се пробва да саботира договарянията за излизането на Англия от Европейски Съюз. По думите му " Борис Джонсън в никакъв случай няма да поеме отговорност за своя неуспех да показа вдъхваща доверие договорка ". " Неговата тактика още от първия ден е за Брекзит без договорка ", съобщи той. Сега е по-важно от всеки път Народното събрание да се сплоти, с цел да не разреши на това неразумно държавно управление пагубно да ни изведе от Европейски Съюз в края на месеца, сподели Стармър.

" Quo vadis? "

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прикани Англия да каже какво желае да стане с Брекзит, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

" Борис Джонсън, залогът не е кой печели в някаква глупава игра на обвинявания. Залогът е бъдещето на Европа и Англия, а също сигурността и ползите на хората ", съобщи Туск в " Туитър ". " Вие не желаете договорка, не желаете удължение, не желаете анулация, quo vadis? ", сподели той, употребявайки латинския израз, означаващ " къде отивате ".

Говорителят на Европейската комисия Мина Андреева акцентира, че позицията на Брюксел не се е трансформирала. " Ние желаеме договорка. Работим за договорка с Англия ", съобщи тя и добави, че техническите договаряния не престават.

 Доналд Туск
© Reuters

Доналд Туск

Джонсън дава обещание, че Англия ще напусне Европейски Съюз на 31 октомври и че няма да желае в допълнение отсрочване. Миналия месец обаче Народното събрание одобри закон, който изисква министър председателят да изиска отсрочване, ако не успее да реализира договорка до 19 октомври, в случай че депутатите не одобрят овакантяване без съглашение. Джонсън споделя, че ще съблюдава закона, само че в същото време се придържа към обещанието си да изведе Англия от Европейски Съюз до 31 октомври, без да изясни очевидното несъгласие.

В показания от него предходната седмица проект се планува след Брекзит Северна Ирландия да се преценява с разпоредбите на Европейски Съюз за единния пазар за търговията с животни, храни и промишлени артикули. Провинцията обаче ще напусне митническия съюз на Европейски Съюз дружно с останалата част на Англия, тъй че страната ще може да подписва нови търговски покупко-продажби.

Според предлагането също така законодателният орган на Северна Ирландия ще има правото да взема решение на всеки четири години дали желае да продължи да съблюдава разпоредбите на Европейски Съюз за търгуваните артикули.

Предложението бе признато хладно в Европейски Съюз, а Европейският парламент, чието утвърждение за договорката за Брекзит е наложително, предизвести, че проектът в настоящия му тип не съставлява основа за реализиране на съглашение.

Още за проекта на Джонсън четете тук и тук.

Подробности за възраженията на Европейски Съюз четете тук.


Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (747)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР