Германският канцлер Ангела Меркел отправи предупреждение във връзка с "лъжите

Германският канцлер Ангела Меркел отправи предупреждение във връзка с "лъжите ...

Меркел: Да внимаваме с лъжите и конспирацията за Covid-19.


Германският канцлер Ангела Меркел отправи предупреждение във връзка с "лъжите и дезинформацията" около пандемията, наричайки популизма “безотговорен" на фона на множащите се демонстрации в Европа срещу предпазните маски, предава DPA.


"Лъжите и дезинформацията, заговорите и омразата изопачават не само демократичния дебат, но и борбата с вируса", заяви тя пред Бундестага днес, след като вчера обяви, че от понеделник се затварят за един месец ресторантите, спортните и увеселителните обекти с цел да бъде възпряна втората вълна на заразата.Депутати от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия”, трета сила в долната камара на парламента, енергично изразиха гнева си, предизвикан от новите мерки, надавайки викове по време на речта на Меркел.


Стигна се до изключително рядка за германския парламент гледка, при която се наложи председателят Волфганг Шойбле да прекъсне за кратко канцлера, за да сложи ред в залата и да заплаши със санкции недоволстващите депутати. 
Още по темата

"Онова, което е невярно от научна гледна точка, трябва ясно да бъде посочено като такова", заяви Меркел, самата тя учен, продължавайки изявлението си.


"Популизмът е не само нереалистичен, но и безотговорен", каза тя и увери, че взетите мерки са "уместни, необходими и пропорционални".

Германският канцлер говори пред парламента преди предстоящото днес видеоконферентно заседание на Европейския съвет, което ще бъде посветено на борбата с коронавируса.


Канцлерът призовава гражданите да продължат да бъдат предпазливи и да проявяват солидарност в кризата. Това зависи от всеки отделен човек, както и от ангажираността, постоянството и вниманието на всички, каза тя. Пандемията поставя обществото на изпитание по няколко начина - от медицинска, политическа, икономическа и социална гледна точка.

“Можем да преминем през тази трудна криза само заедно и един до друг”, заяви още Меркел.

На фона на протестите в Германия срещу рестрикциите заради пандемията почетният председател на AfD Александър Гауланд разкритикува онова, което според него е "пропагандна война" от страна на правителството във връзка с пандемията.  


Вече от седмици Германия регистрира все повече случаи на заразяване с коронавирус. По този показател тя е изпреварвана от страни като Испания и Франция, но днес бе съобщено за пореден рекорден ръст на новите случаи за едно денонощие - 16 774.

От началото на епидемията в Германия са починали над 10 000 души, заразени с коронавируса.

Източник: investor.bg