Германският канцлер Ангела Меркел откри музей на висшето училище по

...
Германският канцлер Ангела Меркел откри музей на висшето училище по
Коментари Харесай

Меркел откри музей на Баухаус под засилена охрана

Германският канцлер Ангела Меркел откри музей на висшето учебно заведение по дизайн "Баухаус " в град Десау под засилена полицейска защита. Това демонстрира, че авангардната преди време школа към момента е под прицела на десните повече от 80 години откакто е закрита от Хитлер, съобщи ДПА.

"Все още сме омагьосани от плана "Баухаус ", 100 години след учредяването му в близкия град Ваймар ", сподели при откриването на музея Меркел.

Тя посочи, че доста от основаните от него артикули - от столове и лампи до кухненски уреди, са приети за "класика на модерния дизайн ".

Музеят с разгъната повърхност 1500 кв. метра ще съхранява една от най-големите сбирки на придвижването "Баухаус " в света.

Школата за функционален дизайн "Баухаус " е учредена през 1919 година след Първата международна война. Тя става известна с това, че разпространява семплостта като реакция против считаната към този момент за фриволна богата декоративна декорация от предвоенните времена.

Стогодишнината на "Баухаус " се отбелязва по целия свят. През април във Ваймар, където учебното заведение е учредено преди 100 години, също беше открит музей. Училището се мести няколко пъти, преди Хитлер да го закрие през 1933 година, една година откакто идва на власт, като го дефинира като дегенеративно. Това кара доста от водещите му фигури да изоставен Германия и да разпространят концепциите му по целия свят - в Съединени американски щати, Русия, Израел.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР