Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че изборът на премиер на

...
Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че изборът на премиер на
Коментари Харесай

Меркел бясна от избора на премиера на Тюрингия с помощта на крайната десница

Германският канцлер Ангела Меркел разгласи, че изборът на министър председател на провинция в Източна Германия благодарение на крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " е " непростителен " и би трябвало да бъде анулиран, оповестяват немските медии.

Томас Кемерих от демократичната Свободна демократическа партия стана министър председател на провинция Тюрингия, откакто " Алтернатива за Германия изненадващо гласоподава за него.

Ситуацията се дефинира като политическо земетресение, защото умерените политически партии постоянно са отказвали да подписват съглашения с " Алтернатива за Германия ".

" Алтернатива за Германия " има необятна поддръжка измежду електората в Тюрингия.

Но изборите в провинцията през октомври бяха извоювани от крайнолявата " Левица ", чийто водач Бодо Рамелов беше свален при гласоподаване в през вчерашния ден.

Говорейки по време на визитата си в Южна Африка, канцлерът Меркел съобщи, че изборът в Тюрингия би трябвало да бъде анулиран, което значи, че изборите в провинцията ще би трябвало да бъдат извършени наново.

Лидерът на свободните демократи Кристиан Линднер се насочи към столицата на Тюрингия Ерфурт през днешния ден за незабавни диалози с Кемерих, който е под мощен напън да се откаже. Досега той отхвърляше да се отдръпна.

Някои съпоставиха изненадващия ход на " Алтернатива за Германия " с възхода на нацистите на власт, а след изборите имаше митинги в няколко немски града.

През 1930 година нацистите влязоха в държавното управление на Тюрингия - първият огромен пробив на партията във Ваймарската република, като кулминационната точка беше назначението на Адолф Хитлер за канцлер през 1933 година

Във вчерашното гласоподаване Кемерих победи Рамелов с 45 гласа " за " против 44 гласа " срещу ". Освен поддръжката от " Алтернатива за Германия " Кемерих също по този начин получи гласове от локални депутати в своята лична Свободна демократическа партия и от Християндемократическия съюз на Меркел.

Подразделението на " Алтернатива за Германия " в Тюрингия е ръководено от Бьорн Хьоке, една от най-противоречивите фигури на крайнодясната партия.

Той провокира отвращение, когато осъди решението за слагане на мемориала на Холокоста в центъра на Берлин, определяйки го като " мемориал на срама ".

Критици на избирането на Кемерих бяха ужасени, че двете дясноцентристки партии явно са колаборирали с партия, която има крайни възгледи за имиграцията, свободата на словото и на медиите.

Партията му едвам съумя да везе в локалния парламент в Ерфурт с едвам 5 % от гласовете през октомври 2019 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР