Германският канцлер Ангела Меркел обмисля да се присъедини към френския

...
Германският канцлер Ангела Меркел обмисля да се присъедини към френския
Коментари Харесай

Меркел обмисля да подкрепи Макрон в Давос за сблъсък с Тръмп

Германският канцлер Ангела Меркел обмисля да се причисли към френския президент Еманюел Макрон на Световния стопански конгрес в Давос през идната седмица, което би могло да се трансформира в героичен конфликт с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, оповестява " Ройтерс ".

Меркел, която се пробва да сформира държавно управление след изборите в Германия през септември, се очакваше да пропусне годишната среща на водачи, изпълнителни шефове, банкери и звезди в швейцарските Алпи за трета поредна година.

След като подписаха авансово съглашение за коалиция с Централно-лявата социалдемократическа партия (СДП), немските управляващи обявиха, че Меркел може в последна сметка да отиде в Давос, евентуално за борба с Тръмп, който се чака да приказва в последния ден форума.

Едно появяване би означавало завръщането на Меркел на международната сцена след месеци на политическо безпокойствие. Подобна стъпка ще разреши на нея и Макрон, който би трябвало да се изкаже на форума на 24 януари, два дни преди Тръмп, да потвърдят уговорката си за реформиране Европейския съюз след решението на Англия да напусне и да пази либерално-демократичните полезности против политиката " Америка преди всичко " на Тръмп.

Германски публични представители разясняват, че въпреки всичко не е взето дефинитивно решение и че Меркел може да изчака изхода на конгрес на ЕПД в Бон идната неделя, когато партията публично ще реши дали да влезе в съдружните диалози с консерваторите.

Тазгодишният конгрес ще бъде открит от индийския министър председател Нарендра Моди на 23 януари. В събота към 500 стачкуващи стачкуваха в швейцарската столица Берн, против проектите на Тръмп да участва на форума.

" Има доста малко неща в света, които сплотяват страните толкоз, колкото антипатията им към Тръмп и това, което той прави. В Съединените щати той може и да има 40 %, които утвърждават това, което прави, в Давос този % е по-близо до 5 ", разяснява Ян Бремер, ръководител на консултантската група по политически опасности Евразия Груп и постоянен участник в Давос.

Посещението на Тръмп в Давос ще бъде първото на президент на Съединени американски щати след Бил Клинтън през 2000 година Той ще бъде съпроводен от огромна делегация, в която се чака да включва шурей му Джаред Къшнер, министърът на финансите Стив Мнучин и държавният секретар Рекс Тилърсън. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР