Германският канцлер Ангела Меркел каза в публикувано днес интервю в

Германският канцлер Ангела Меркел каза в публикувано днес интервю в ...

Меркел се тревожи за ЕС, иска да работи за бъдещето му.


Германският канцлер Ангела Меркел каза в публикувано днес интервю в шест големи европейски издания, че се тревожи за Европейския съюз и има подновено желание да работи за осигуряване на бъдещето му, предаде ДПА.

"Мнозина се тревожат за Европа, аз също", каза Меркел в интервюто, отпечатано в германския "Зюддойче цайтунг", френския "Монд", италианския "Стампа".

"Това още веднъж събужда у мен растящо чувство за отговорност да се погрижа за съдбата на Европа заедно с други", заяви германският канцлер.

Разговорът с Меркел, публикуван също в испанския "Вангуардия" и полския "Газета виборча", може да подхрани спекулациите, че федералният канцлер ще се опита да получи лидерска роля в ЕС след края на мандата си начело на германския кабинет.

Юнкер: Либидото в Европа си отиде

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер неотдавна каза, че според него е възможно Меркел да се премести в Брюксел. "Не мога да си представя, че Ангела Меркел ще потъне в неизвестност", каза Юнкер в края на април пред германската медийна група "Функе", припомня БТА.

Меркел обяви, че след произвеждането на наближаващите избори за Европарламент ще лобира за съпартиеца си Манфред Вебер - водещ кандидат на Европейската народна партия, за председател на Европейската комисия.

Макар че не коментира пряко кандидатурата на Йенс Вайдман за председател на Европейската централна банка, тя каза, че евентуално председателство на Вебер не бива да изключва други германски представители да получат висши постове в ЕС.
 
По публикацията работи: Елка Василева

Източник: dnes.bg