Германският канцлер Ангела Меркел изрази надежда, че държавите членки на

...
Германският канцлер Ангела Меркел изрази надежда, че държавите членки на
Коментари Харесай

Меркел и Макрон се надяват на сделка за бюджета и за възстановителния фонд на ЕС


Германският канцлер Ангела Меркел изрази вяра, че страните членки на Европейския съюз ще преодолеят разликите си по многогодишния бюджет от над 1 трилион евро, както и за фонда за възобновяване от коронаврусната рецесия по време на срещата на върха, която ще се състои идващия месец, заяви БНР.

Остават да се проведат " безчет договаряния ", съобщи Меркел на взаимна конференция с гостуващия в двореца " Мезеберг " край Берлин френски президент Еманюел Макрон, само че добави: " Надяваме се, че можем да намерим решение, даже в случай че към момента има да извървим дълъг път ".

Лидерите на Европейски Съюз се съгласиха по-рано този месец, че са нужни незабавни дейности, с цел да бъдат измъкнати засегнатите от ковид европейски стопански системи от най-дълбоката криза след Втората международна война.

Европейските водачи ще се стремят да преодолеят разликите на срещата на върха на 17 и 18 юли по отношение на предлагането на Европейска комисия да заеме от парични пазар 500 милиарда евро за нов фонд за възобновяване, който ще помогне за възраждането на стопанските системи, които са най-силно наранени от ковид, по-специално тези на Италия и Испания.

От своя страна Еманюел Макрон повтори позицията си, че на срещата на върха през юли може да се реализира съглашение за бюджета на Европейски Съюз и за фонда за възобновяване. Той сподели, че фондът би трябвало да включва 500 милиарда евро безплатни средства за най-засегнатите страни.

" За канцлерът на Германия и за мен това е безспорен приоритет ", уточни Макрон и добави: " Без това Европа не би се изправила пред предизвикването ".

През май двамата водачи предложиха взаимен проект за разпределяне на 500 милиарда евро помощ на страните с най-силно наранена стопанска система от коронавирусната пандемия. В последна сметка Европейската комисия усили този финансов избавителен пакт до 750 милиарда евро, като от тях 500 милиарда евро ще се провиснал безплатно, а 250 милиарда евро под формата на заеми.

Все още обаче не е ясно дали този проект ще бъде утвърден на срещата на върха към средата на идващия месец, защото Австрия, Холандия, Швеция и Дания оповестиха неведнъж, че няма да го поддържат.

На днешната среща в Берлин единствено дни преди идното на 1-ви юли ротационно немско председателство на Европейски Съюз, Меркел и Макрон разискаха и битката с Covid-19, както и връзките на Европа с останалия свят.

" Това е тежък интервал за Европейския съюз, само че би трябвало да поставим старания за излизане от рецесията ", уточни Меркел и добави, че двамата водачи са разискали и връзките на Европейски Съюз със Съединени американски щати и Китай.

Френският президент пък означи, че една от главните тематики на днешната среща е била и въпроса с Брекзит, като той акцентира, че Европейски Съюз няма да допусне Англия да има достъп до европейския пазар, без страната да съблюдава откритите правила.

Макрон също по този начин упрекна Турция, че демонстрира в либийския спор " историческа и незаконна отговорност " в качеството си на страна, " която претендира, че е член на НАТО ", съобщи Франс прес.

" Намираме се в миг, в който е належащо да се обясни турската политика в Либия, която за нас е неприемлива ", сподели Макрон на конференция в Мезеберг след срещата си с Ангела Меркел.

В Либия, която е в революция от 2011 година, " първата външна намесваща се страна е Турция ", акцентира Макрон.

Той добави, че Турция на Реджеп Тайип Ердоган не съблюдава нито един от уговорките, които пое на конференцията за Либия в Берлин през януари, че е нараснала военното си наличие в Либия и е че е трансферирала всеобщо там джихадистки бойци от Сирия ".

" Това е една историческа и незаконна отговорност на Турция, която споделя, че е членка на НАТО, или най-малко претендира, че е такава ", добави Макрон.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР