Германският канцлер Ангела Меркел и външният министър в Берлин Хайко

...
Германският канцлер Ангела Меркел и външният министър в Берлин Хайко
Коментари Харесай

Германия отново се разграничи от френския президент за НАТО

Германският канцлер Ангела Меркел и външният министър в Берлин Хайко Маас още веднъж се разграничиха от мнението на френския президент Еманюел Макрон, че НАТО е в положение на мозъчна гибел, съобщи Франс прес.

"НАТО, Атлантическият алианс е централният дирек на защитата ни ", увери Меркел в седмичния си подкаст, отдаден на 64-ата годишнина на немските въоръжени сили. "Става обаче все по-ясно, че ние европейците, страните членки на Европейски Съюз в НАТО, ще би трябвало да поемем повече отговорности в бъдеще ", добави Меркел, която през днешния ден ще вечеря в Берлин дружно с Макрон и немския президент Франк-Валтер Щайнмайер.

"Това значи, че би трябвало да подсилим управлението на европейската част на НАТО. За задачата имаме структурното съдействие в политиката на защитата на Европейски Съюз (ПЕСКО) ", съобщи Меркел.

Хайко Маас пък съобщи в публикация в седмичника "Шпигел ": "Искаме и се нуждаем от НАТО. " "Ще е неточност да допуснем НАТО да се раздроби. Без Съединени американски щати нито Германия, нито Европа са в положение да се защитят ефикасно ", написа Маас.

В четвъртък Еманюел Макрон съобщи, че НАТО е в положение на мозъчна гибел и посочи неналичието на съгласуваност със Съединени американски щати и военната интервенция на натовската членка Турция в Северна Сирия. "Трябва да си изясним кои са стратегическите цели на НАТО ", съобщи френският президент.

Ангела Меркел още тогава реагира с думите, че не споделя "радикалното " мнение на Макрон. "Не считам, че такова несвоевременно мнение е належащо ", сподели тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР