Германският канцлер Ангела Меркел и унгарският премиер Виктор Орбан отбелязаха

...
Германският канцлер Ангела Меркел и унгарският премиер Виктор Орбан отбелязаха
Коментари Харесай

Меркел и Орбан отбелязаха 30 години от т. нар. Паневропейски пикник

Германският канцлер Ангела Меркел и унгарският министър председател Виктор Орбан означиха 30 години от т. нар Паневропейски пикник, довел в последна сметка до края на разделянето сред Източна и Западна Европа, предадоха ДПА и Франс прес.

"Пикникът се трансформира в най-голямото бягство от Германска демократична република след построяването на Стената през 1961 година Пикникът се трансформира в международно събитие ", сподели Ангела Меркел в унгарския град Шопрон на границата с Австрия.

На 19 август 1989 година австрийски и маджарски организации на гражданското общество провеждат "Паневропейски пикник " на границата сред Западна Европа и комунистическия Изток. Когато границата е краткотрайно отворена във връзка пикника, към 600 източногерманци употребяват опцията да избягат в Австрия. Десетки хиляди техни сънародници, събрали се в Унгария, последват образеца им няколко седмици по-късно, когато Унгария отваря западната си граница. Всичко това в последна сметка води до рухването на Желязната завеса, отбелязва ДПА.

"Шопрон е образец за това, което могат да реализират европейците, когато самоуверено отстояват полезностите, които всички ние споделяме. Винаги би трябвало да си даваме сметка, че нашето национално благоденствие постоянно ще зависи от общото ни европейско богатство ", сподели Меркел в наличието на унгарския министър председател Виктор Орбан, с който през 2015 година имаше различия, когато в Европа дойдоха стотици хиляди бежанци.

Орбан, който е разгорещен съперник на имиграцията (особено на тази от мюсюлмански страни), се трансформира тогава в водач на крилото в Европейския съюз, което се опълчи на демократичната имиграционна политика на Меркел, напомня ДПА.

Виктор Орбан похвали активността на Меркел като обединител на Европа и акцентира, че унгарският народ има доста високо мнение за нея.

"Падането на Желязната завеса в Унгария проправи пътя за обединяването на Германия. Ние също по този начин знаем, че нашето избавление от руското робство нямаше да е дефинитивно без обединена Германия ", посочи Орбан на днешната гала.

Въпреки политическите си различия Германия и Унгария имат мощно преплетени стопански ползи. Германия е главният стопански сътрудник на Унгария, което се дължи значително на мощното наличие на немските компании за автомобилостроене в Унгария, отбелязва Франс прес.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР