Германският канцлер Ангела Меркел и турският президент Реджеп Тайип Ердоган

...
Германският канцлер Ангела Меркел и турският президент Реджеп Тайип Ердоган
Коментари Харесай

Меркел и Ердоган си обещаха нова ера в отношенията Германия-Турция

Германският канцлер Ангела Меркел и турският президент Реджеп Тайип Ердоган дадоха обещание тържествено да възстановят обтегнатите си връзки след двегодишна рецесия, без значение от съществуващите разлики във връзка с гражданските права и други проблеми.
Ердоган е на държавно посещаване в страната с най-развита стопанска система в Европейски Съюз, където живеят три милиона души от турски генезис. Според немските медии турският водач ще употребява чара си за реализиране на своите цели.
А в това време Турция изпитва съществени стопански разтърсвания, усложнени от американските наказания, произлизащи от разрива в връзките с американския президент Доналд Тръмп.
Тридневното посещаване се организира при изключителни ограничения за сигурност, с над 4000 спомагателни полицейски сили, ситуирани в Берлин, защото против турския водач са планувани няколко митинга под мотото " Ердоган, не си добре дошлъл ", написа AFP, представена от БГНЕС.
В първия протест стотици стачкуващи, най-вече от кюрдски генезис, маршируваха в Берлин с плакати, с изображения, наподобяващи Ердоган, на които се вижда по какъв начин той стреля по публицист и гълтам гълъба на мира.

Merkel y Erdogan escenifican una tensa reconciliación sin ocultar sus diferencias https://t.co/qjyJp9SgxN pic.twitter.com/Rg27JQAKLi
— Zulay Zapata (@ZulayZapataB) 29 септември 2018 година
Междувременно Меркел и Ердоган подчертаха нуждата от възобновяване на обичайните връзки, които след несполучливия опит за прелом от 2016 година и последвалите репресии в Турция, бележат исторически спад. Двамата съдружници от НАТО са се съгласили да обсъдят взаимно рецесията в Сирия при срещата през идващия месец с съветския президент Владимир Путин и президента на Франция Еманюел Макрон, съобщи Меркел на взаимната конференция. Но явно сред Германия и Турция остава пропастта във връзка с свободата на пресата и въпросите за двойното поданство, както и за изгонването на считаните за врагове на Ердоган.
Меркел, под напън вкъщи да посрещне по отговарящ метод Ердоган, сподели, че има " и от двете страни взаимен стратегически интерес за положителни връзки, " макар " дълбоките разлики, изключително по въпросите за демократично, отворено общество ".
Тя обаче акцентира, че продължаващият разговор е най-хубавия метод да се преодолеят тези разлики. Меркел също по този начин даде обещание да продължи да упорства за освобождението на немските жители, които към момента са арестувани в Турция.
В разгара на рецесията Берлин подтикна своите жители и компании да стоят надалеч от Турция, както и изтегли своите войски от базите на НАТО. В връзките обаче настъпи „ топене “ през февруари, когато бе освободен известният германско-немски публицист Дениз Ючел.
Припомняме, че масло в огъня наля и Съединени американски щати. През август Доналд Тръмп увеличи митата върху алуминия и стоманата, внасяни от Турция, във връзка задържането в турция на американския свещеник Андрю Брънсън по обвинявания в тероризъм.
По отношение на икономическите проблеми на Турция Меркел съобщи, че " Германия има интерес от стопански постоянна Турция ". Ердоган, който в разгара на дипломатическата рецесия, упрекна Берлин в практики в " нацистки " жанр, също одобри спогодителен звук, акцентирайки върху бъдещи " печеливши " бизнес планове.
Ердоган обаче укори Германия, че обръща прекомерно малко внимание на казуса с хилядите кюрдски деятели на своята територия. Турският водач се оплака, че Германия отхвърля да екстрадира почитатели на мюсюлманския свещеник Фетхуллах Гюлен, който Анкара упреква в опита за прелом.

Now, Merkel welcomes Erdogan pic.twitter.com/TdNZDWpVHH
— Ali Özkök - علي أزكوك (@Ozkok_) 28 септември 2018 година
Меркел сподели, че Германия гледа на Кюрдската работническа партия (ПКК) като на неразрешена въоръжена организация, само че не е уверена, че би трябвало да се отнася по същия метод към придвижването на Гюлен.
Преди визитата на Ердоган, Турция съобщи на Германия лист с 69 души, за които упорства да бъдат екстрадирани, и измежду които, по нейни изказвания, са извънредно леви деятели на ПКК и почитатели на Гюлен. Сред имената в листата е и това на журналиста Чан Дюндар, който живее в Германия от 2016 година Той съумява да се избави и да не излежава присъда, поради статиитеси, оповестени в „ Джумхюриет “, в които упреква Турция в секрети доставки на оръжие за ислямистките бунтовници в Сирия.
Ердоган съобщи пред публицистите, че Дюндар " е сътрудник, който е разкрил държавни секрети ". " Наше право е да желаеме изгонването на отговорно лице ", сподели той. По време на своя конференция Дюндар изрично отхвърли обвиняванията. " Аз не съм сътрудник, аз съм публицист ", сподели той.
По-късно в речта по време на вечерята в чест на Ердоган, той " с един много недипломатичен език ", както означават немските медии, укори Германия, че пази хора като Дюндар. " Когато публицисти са забъркани в терористични актове и наказани от турски съд, по какъв начин може някой да ги пази? ", попита той. " И тук той получава хубава роля ", добави Ердоган.
„ Мисля, че сте получили подправена информация ", по този начин Ердоган отговори и на въпросите на немския президент Щайнмайер, който изрази своята угриженост за наказаните публицисти, синдикалисти, учени и интелектуалци в Турция, след провалилия се опит за прелом през 2016 година

Protesters march in Berlin against #Erdogan #ErdoganInBerlin

LIVE: https://t.co/FEed8VnyU6 pic.twitter.com/MU5x3E7vbd
— Ruptly (@Ruptly) 28 септември 2018 година
Очаква се през днешния ден турският водач ще открие нова джамия в Кьолн.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР