Германският канцлер Ангела Меркел говори твърдо в подкрепа на Манфред

...
Германският канцлер Ангела Меркел говори твърдо в подкрепа на Манфред
Коментари Харесай

Меркел подкрепи Вебер, Макрон иска шеф на ЕК с опит

Германският канцлер Ангела Меркел приказва твърдо в поддръжка на Манфред Вебер да поеме ръководството на Европейската комисия, осведомят АП и " Политико ".

Вебер, член на Християндемократическия съюз на Меркел в Германия, е претендентът на Европейската национална партия за ръководител на Европейската комисия.

Меркел означи преди днешната среща на върха на Европейски Съюз, че изцяло поддържа системата за избор на правоприемник на Жан-Клод Юнкер, която се основава на претендентите, препоръчани от парламентарните групи. Предпочита се от мнозина в Европейския парламент, само че не и от френския президент Еманюел Макрон.

" Все още имаме доста време преди срещата на върха " на 20-21 юни, разгласи Меркел. Има опасения, че водачите може и да не доближат до решение, което ще докара до изключителни срещи.

По думите й, макар че не " всички партии в огромната коалиция " поддържат Вебер, има поради социалдемократите - немското държавно управление поддържа по този начин наречения развой " водещ претендент " (Spitzenkandidat).

Меркел сподели още, че довечера водачите ще разменят първи отзиви за обстановката след евровота.

" Като член на ЕНП, несъмнено, аз ще упорствам за Манфред Вебер ", акцентира Меркел.

В известие водачът на либералите в Европейския парламент Ги Верхофстат повтори, че е срещу Spitzenkandidat.

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че претендентите за топ позициите в Европейски Съюз би трябвало да са " опитни и да се употребяват с доверие ".

Той отсече, че не желае да загатва имена. Запитан за еврокомисаря по търговията Маргрете Вестагер, Макрон разяснява, че тя е една от тези, които са способни да поемат лидерска роля. Той също загатна основния договарящ на Европейски Съюз за Брекзит Мишел Барние и Франс Тимерманс. Не уточни името на Манфред Вебер.

Макрон очерта необятен дневен ред за възобновяване на Европа, който ще включва битка с климатичните промени, нови технологии, разкриване на работни места, стопански напредък, обществена отбрана като минимална заплата, гранична отбрана, миграция и задълбочаване на еврозоната.

" Трябва да изберем хора въз основата на упоритостта им ", безапелационен е Макрон.

Френският президент разкри, че ще се срещне с водачите на Вишеградската четворка, немския канцлер Ангела Меркел и ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР