Германският канцлер Ангела Меркел е последното доказателство за това, че

...
Германският канцлер Ангела Меркел е последното доказателство за това, че
Коментари Харесай

Прогнозират сваляне на Меркел от канцлерския пост

Германският канцлер Ангела Меркел е последното доказателство за това, че политиците са непобедими единствено до момента в който не станат такива. До наскоро беше допустимо да си представим, че тя ще бъде отпред на Германия постоянно. Това написа в разбор на Паул Хокенос от " Форин полиси ", съобщи БГНЕС.

След съвсем един месец проучвателни диалози за съставянето на нова четиристранна коалиция с присъединяване на консерваторите от ХДС/ХСС на Меркел, либералите от СвДП и зелените от " Съюз 90/Зелените " договарянията ненадейно се провалиха в дребните часове на 20 ноември. Това сложи фрау канцлерин в непредвидена обстановка и вкара Федералната република в политическа рецесия.

Меркел е най-чевръста при рецесиите с високи залози - двойно, когато е подценена или застрашена - и към този момент е убедила християндемократите да се съберат зад нея, до момента в който преследва подновяването на обединението със социалдемократите, която е водила през последните четири години. Но няма гаранция, че болшинството социалдемократи е настроено да одобри нужните взаимни отстъпки и даже да се стигне до реализиране на резултати, една по този начин наречена огромна коалиция надали ще се окаже толкоз постоянна, колкото предходната. Коалиционните сътрудници на Меркел са склонни да бъдат по-бойки, а парламентарната съпротива, която ще бъде управлявана от крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (АГ), ще бъде доста по-разрушителна. Междувременно консерваторите от ХДС, от дълго време недоволни от умерения жанр на Меркел, са податливи да стартират да се чудят за какво би трябвало да продължат да я следват, в случай че не може да подсигурява изборни победи.

Казано в резюме в този момент е по-лесно да си представим Меркел да бъде свалена от власт преди края на нейния идващ четиригодишен мандат. Но това повдига кардиналния въпрос: Кой ще поеме управлението на най-успешната немска политическа партия след нейния залез? Спасителната пролонгация за Меркел към този момент е това, че тя избягваше да приготвя в своята партия правоприемник. " Простият факт е, че понастоящем никой в ХДС не е избран да наследи Меркел ", изяснява Ален Познер от консервативния всекидневник " Ди Велт ". " През годините тя надделя и изгони дузина противници, най-вече мъже, които смятаха, че ще бъдат по-добри като канцлери. " Но фактът, че сега няма никой с пълномощията или волята да смъкна Меркел, не значи, че няма амбициозни фигури в ХДС, които биха могли един ден да го създадат - а може би даже по-рано, в сравнение с по-късно. И поради калпавото положение на Социалдемократическата партия, който и да размени Меркел като водач на нейната партия, евентуално ще стане водач на най-мощната стопански страна в Европейския съюз.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР