Германският канцлер Ангела Меркел е последното доказателство за това, че

...
Германският канцлер Ангела Меркел е последното доказателство за това, че
Коментари Харесай

Германските консерватори вече маневрират към край на техния матриархат


Германският канцлер Ангела Меркел е последното доказателство за това, че политиците са непобедими единствено до момента в който не станат такива. До наскоро беше допустимо да си представим, че тя ще бъде отпред на Германия постоянно.

След съвсем един месец проучвателни диалози за съставянето на нова четиристранна коалиция с присъединяване на консерваторите от ХДС/ХСС на Меркел, либералите от СвДП и зелените от „ Съюз 90/Зелените “ договарянията ненадейно се провалиха в дребните часове на 20 ноември. Това сложи фрау канцлерин в непредвидена обстановка и вкара Федералната република в политическа рецесия.

Меркел е най-чевръста при рецесиите с високи залози - двойно, когато е подценена или застрашена - и към този момент е убедила християндемократите да се съберат зад нея, до момента в който преследва подновяването на обединението със социалдемократите, която е водила през последните четири години.

Но няма гаранция, че болшинството социалдемократи е настроено да одобри нужните взаимни отстъпки и даже да се стигне до реализиране на резултати, една по този начин наречена огромна коалиция надали ще се окаже толкоз постоянна, колкото предходната. Коалиционните сътрудници на Меркел са склонни да бъдат по-бойки, а парламентарната съпротива, която ще бъде управлявана от крайнодясната партия „ Алтернатива за Германия “ (АГ), ще бъде доста по-разрушителна. Междувременно консерваторите от ХДС, от дълго време недоволни от умерения жанр на Меркел, са податливи да стартират да се чудят за какво би трябвало да продължат да я следват, в случай че не може да подсигурява изборни победи.

Казано в резюме в този момент е по-лесно да си представим Меркел да бъде свалена от власт преди края на нейния идващ четиригодишен мандат. Но това повдига кардиналния въпрос: Кой ще поеме управлението на най-успешната немска политическа партия след нейния залез?

Спасителната пролонгация за Меркел към този момент е това, че тя избягваше да приготвя в своята партия правоприемник. "Простият факт е, че понастоящем никой в ХДС не е избран да наследи Меркел", изяснява Ален Познер от консервативния всекидневник „ Велт “. „ През годините тя надделя и изгони дузина противници, най-вече мъже, които смятаха, че ще бъдат по-добри като канцлери. “

Но фактът, че сега няма никой с пълномощията или волята да смъкна Меркел, не значи, че няма амбициозни фигури в ХДС, които биха могли един ден да го създадат - а може би даже по-рано, в сравнение с по-късно. И поради калпавото положение на Социалдемократическата партия, който и да размени Меркел като водач на нейната партия, евентуално ще стане водач на най-мощната стопански страна в Европейския съюз.

Ето един взор към петте най-хубави претенденти, какво ще значи техният напредък както за ХДС, по този начин и за Германия, както и какво да се следи, до момента в който те се надиграват един различен през идващите месеци:

Урсула фон дер Лайен
 Урсула фон дер Лайен Урсула фон дер Лайен / БГНЕС
Първата германка министър на защитата се оказа доста по-твърда от нейните непосредствени прародители, откакто уреди доставки на оръжие за иракските кюрди през 2014 година и 2016 година, с цел да им помогне в битката им против „ Ислямска страна “ (ИД). Силно дисциплинираната, потомка със синя кръв на богато немско политическо семейство, Фон дер Лайен сигурно се счита за почтена за канцлерството. На 59-годишна възраст, тя е допустим избор, с цел да пристигна след Меркел - въпреки и с предизвестия.

Плюсове: Тя е непосредствен поддръжник на канцлера, който като министър имаше потенциала да управлява три министерства – на фамилията, на труда и обществените грижи и на защитата - в кабинетите на Меркел. Министерството на защитата, без изненада, е изисквало най-вече от нея до момента и все пак тя желае да го задържи. Миналата година Фон дер Лайен провокира гръмък спор в немската войска, когато обществено (а може би уверена в правотата си) денонсира неонацистки клики във въоръжените сили. Тази убеденост ядоса Бундесвера, традиционалистите в ХДС и по някаква причина и медиите. Но тя преодоля бурята и се придържа към своите убеждения, изправена пред злостен (и значително несправедлив) удар.

Минуси: При издигането на кандидатура за президент през 2010 година Меркел избра Кристиан Вулф пред Фон Дер Лайен. Фон дер Лейен беше наранена от отношението - един епизод, който провокира спекулации, че и тя може да слезе от политическата сцена. И въпреки всичко резервира позициите си. Най-големият й минус е, че тя даже е по-либерална от Меркел – гласоподава за гей бракове и желае квота за дами на висши управителни длъжности, което не беше признато с аплодисменти от консерваторите. Също по този начин, макар че ХДС с наслада я популяризира измежду личните си последователи традиционалисти като изключителна супермайка, която може да направи всичко това, доста немски дами се опълчват на този облик. Всъщност анкетите демонстрират, че две трети от германците не могат да си я показват като канцлер (те също по този начин демонстрират, че зелените гласоподаватели я харесват повече от гласоподавателите на ХДС).

Изгледи: Тя би трябвало да бъде в идващия кабинет, управителен от Меркел, в случай че има подобен, подсилвайки впечатляващата си автобиография.

Сценарий, който да бъде следен: Докато продължава да бъде канцлер, Меркел може да се отдръпна като началник на ХДС през 2019 година, с цел да направи място за нова персона. Партията гласоподава в министерските постове на ХДС, тъй че това ще се окаже лакмусов тест за мястото, където ще се намира ХДС след Меркел. Само в случай че либералите твърдо вземат предимство, това може да даде опция на Фон дер Лайен.

Йенс Шпан
 Йенс Шпан Йенс Шпан / БГНЕС
37-годишният заместник-министър на финансите е корав реакционер от католическата провинция Райнланд и понастоящем фаворит на дясното крило на ХДС. Шпан влиза в ХДС на 15-годишна възраст и е определен в Бундестага единствено на 22 години, което изяснява процъфтяващото му самочувствие. Налагането на личността му в народен проект се ускори, когато присъединяване му в полемики разкри неговата заложба да приказва и подготвеност да заема остра позиция по такива консервативни тематики като "ислямизация", възбрана на "бурките" и бежанската рецесия.

Плюсове: Шпан е бранител на някогашния финансов министър (и любим на консерваторите) Волфганг Шойбле и даже враговете споделят, че е извънредно интелигентен и упорит. Хората от дясното крило на ХДС желаят обезверено да заменят Меркел с същински реакционер във връзка с финанси и просвета, а Шпан се вписва в този план. През 2016 година Шпан извърши мини-въстание против Меркел, сплотявайки ХДС за отменяне на двойното поданство на родените в Германия деца на чужденци, което държавното управление беше одобрило. Това беше пестник, който Меркел явно не е не запомнила, нито е дала прошка.

Минуси: Шпан е прекомерно млад за партия, която от дълго време акцентира йерархията - и е гей в партия, която от дълго време проповядва обичайните християнски полезности. Шпан беше оголен, че е педераст от публицисти, само че по-късно намерено приказва, че е гей, което е удостоверение за консерватизма му в западен жанр. Но закостенелите, идеологически немски консерватори считат всяка форма на хомосексуализма за сложна за преглъщане – заради което гласоподаваха против гей бракове тази година, до момента в който Шпан ги поддържа.

Изгледи: Шпан няма да бъде облагодетелстван от Меркел за неин правоприемник. Той играе твърдо и нападателно и ще бъде бодил в петата на всеки, който поеме ХДС - в случай че не е самият Шпан.

by-the-book

Юлия Кльокнер:

44-годишната Кльокнер евентуално би била водеща в конкуренцията през днешния ден, в случай че ХДС беше спечелил изборите при започване на 2016 година в провинция Райнланд-Пфалц, което се очакваше да бъде направено под нейното управление. Но откакто водеше с 10 %, акцията й потегли надолу - резултат, споделят някои, от тогавашната бежанска рецесия. Въпреки парливото проваляне, тя остава началник християндемократическата съпротива в Майнц и върховен кадър на ХДС в народен мащаб; тя работи като заместник-министър във федералното министерство на земеделието и отбраната на потребителите.
 Юлия Кльокнер Юлия Кльокнер / БГНЕС
Плюсове: Кльокнер е неотразим политик, основан за малкия екран, обхващащ идеологическите крила на ХДС, което я прави жизнерадостен компромисен претендент и е привлекателна за гласоподавателите от всички възрасти. Мнозина считат, че Меркел ще промотира идващия й мандат - с цел да тества нейната известност в националната политика.

Недостатъци: Тя е с марката на губещ. Кльокнер отхвърли гласуването, с което консерваторите считат, че са обвързали - бежанска рецесия или не (същото неподходящо съмнение съществува и във връзка с Дейвид Макалистър, немец с английски корени, юрист, роден в Западен Берлин, който беше министър-председател в Долна Саксония в продължение на три години, преди да оглави листата на ХДС през 2013 година, който съумя да победи социалдемократите, само че загуби гласове и тогава не може да откри подобаващ съдружен сътрудник. След това Макалистър отиде в Европейския парламент, където е заместник-председател на консервативните партии в Европа).

Изгледи: Ще има ли място за нея в претъпкания кабинет при идващото съдружно държавно управление? Ако бъде изтласкана, възможностите й да завземе канцлерството ще намалеят.

Анегрет Крамп-Каренбауер
 Анегрет Крамп-Каренбауер Анегрет Крамп-Каренбауер / БГНЕС
Неизвестният, само че печеливш играч от Саарланд, е претендентът, чиято персона е най-много по калъпа на настоящия канцлер: 55-годишна, извънредно сериозна, прагматична, щастливо омъжена - и, за разлика от бездетната Меркел, майка на три деца, която получава спомагателна поддръжка измежду традиционалистите от ХДС. Крамп-Каренбауер стопли сърцата на ХДС през март тази година, като разшири елементарното болшинство на партията в Саарланд, най-малката федерална провинция с население под един милион души. Наистина, АКК, както я назовават почитателите, беше тази, която първа проби цепелина на претендента на социалдемократите Мартин Шулц, който по това време летеше високо в националните избори. Тя клони наляво по обществените и трудовите въпроси (разбираемо в един от немските региони със западаща индустрия), само че вдясно по гей браковете и евтаназията.

Плюсове: Крамп-Каренбауер се показва като образован и безпределно откровена. Нейната еластичност явно притегля Меркел, за която се твърди, че доста я цени (списание "Цицерон" я назова "номер 1 на Меркел" още преди успеха й през 2017 г.). Тя оглавява първата коалиция „ Ямайка “ на републиката и може да ръководи с всяка от одобрените партии. Попадайки някъде сред идеологическите лагери в ХДС, тя "е съвършена композиция за толкоз разнообразна партия като ХДС", написа „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “, "която желае да господства средата на политическия ландшафт на Германия".

Минуси: Нито опитът й, нито нейното име са разпознаваеми отвън дребната Саарланд.

Изгледи: Ако може да блесне под ярките светлини на огромната сцена, един ден тя би била застрашителен претендент за канцлер.

Армин Лашет

Роденият в императорската столица на Карл Велеки Аахен на белгийско-холандската граница, 56-годишният юрист сега е отпред на дясноцентристкото държавно управление в Северен Рейн-Вестфалия, немската мощна северозападна провинция (население над 17 милиона души). Северен Рейн-Вестфалия дълго е била цитадела на социалдемократите, до момента в който Лашет не я завладя, внасяйки своя принос в виковете по митингите: няма "зони, неразрешени за движение", нулева приемливост към нарушителите, експулсиране на задгранични нарушители. Безупречните католически рекомендации за Лашет включват стаж като основен редактор на KirchenZeitung Aachen и по-късно шеф на ръководеното от църквата издателство Einhard Publishing.

Плюсове: Пушачът на пури е потвърден победител. Изборната победа беше голям прелом за ХДС. Той играеше като хардлайнер в акцията, само че е прочут като либерал, когато служи като държавен човек за интеграция и стоеше лоялно до Меркел по време на бежанската рецесия.
 Армин Лашет Армин Лашет / БГНЕС
Минуси: Лашет е считан за мек и макар успеха, не изключително харизматичен. "Той е способен и прецизно съблюдава разпоредбите, само че не човек, на който партията гледа като на кадърен да отключи нова епоха в политиката на ХДС след Меркел", се споделя в списание „ Щерн “. Един непосредствен съдружник на Меркел, Лашет евентуално не е този, който да я смъкна, в случай че партията сметне за належащо.

Изгледи: Колегите от ХДС евентуално ще чакат Лашет да извърши няколко от своите обещания по време на акцията в Северен Рейн-Вестфалия, преди да го включат в късия лист за избор.

Разбира се, не се споделя, че Меркел скоро ще върви някъде. Топката е в нейната половина. Но е несъмнено, че другите към нея скоро ще стартират да се приготвят да се измъкнат от нея. /БГНЕС

-------------

Паул Хокенос, „ Форин полиси “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР